Iranienii au prins curaj: Washingtonul trebuie să demonstreze dorinţa sa de a relansa acordul nuclear!

Publicat:

Statele Unite trebuie să arate “în practică” disponibilitatea lor de a relansa acordul nuclear din 2015, a declarat Teheranul miercuri, după ce coordonatorul european al negocierilor a îndemnat părţile să accepte un proiect de compromis, notează AFP, potrivit agerpres.

“America susţine că vrea un acord, deci această abordare ar trebui să fie vizibilă în textul acordului şi în practică”, i-a spus ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, în cursul unei conversaţii telefonice, potrivit ministerului său.


Citește și : Singapore i-a prelungit permisul de şedere lui Gotabaya Rajapaksa

“Dacă America acţionează în mod realist pentru a găsi o soluţie şi a ajunge la un acord, un acord bun va fi posibil pentru toate părţile”, a adăugat el.

Josep Borrell a indicat marţi că a prezentat un text de compromis şi le-a cerut părţilor să-l accepte ori “să rişte o criză nucleară periculoasă, pe fundalul perspectivei unei izolări sporite pentru Iran şi poporul său”.

Acest text “nu este un acord perfect”, dar “reprezintă cel mai bun acord posibil”, a scris el într-un articol de opinie publicat de Financial Times.

Hossein Amir-Abdollahian a reacţionat la această propunere declarând că “Iranul salută continuarea căii diplomaţiei şi negocierilor”, a subliniat ministerul său.

Încheiat între Iran şi şase puteri (Rusia, Statele Unite, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania), acordul de la Viena vizează să garanteze că Teheranul nu se dotează cu bomba atomica, intenţie Republica Islamică pe care a dezminţit-o mereu.

Discuţiile deschise la Viena în aprilie 2021 sunt menite sa reintegreze Statele Unite în acord – după retragerea lor unilaterală în 2018 – şi să ridice sancţiunile impuse din nou împotriva Teheranului, readucând în acelaşi timp Iranul la respectarea deplină a angajamentelor sale nucleare.

Citește și : Trump flirtează cu ideea unei noi candidaturi la preşedinţia SUA în 2024

Negocierile sunt, însă, la punct mort din martie din cauza divergenţelor dintre Teheran şi Washington pe mai multe probleme.

Potrivit şefului diplomaţiei europene, proiectul de text include “compromisuri obţinute cu greu de către toate părţile” şi “abordează, foarte detaliat, ridicarea sancţiunilor, precum şi măsurile nucleare necesare restabilirii” pactului de la Viena.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.