Iranul a impune raționalizarea pâinii – Criză economică majoră în timp ce Teheranul finanțează terorismul
Iranul a impus raționalizarea pâinii la nivel național, cu sancțiuni pentru brutarii care încalcă noile reguli, pe fondul celei mai grave crize economice din țară de la nașterea Republicii Islamice, informează Iran International.
Eqtesad100, un important site de știri iranian, a analizat declarațiile contradictorii ale oficialilor guvernamentali și ale brutarilor într-un reportaj detaliat. Situația a devenit mai complexă odată cu rapoartele care circulă despre o directivă a Uniunii Brutarilor, potrivit stiripesurse.
Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România
În timp ce unele surse au sugerat că cetățenilor le este interzis să cumpere mai mult de “patru pâini cu un card bancar”, Eqtesad100, citând rapoarte confirmate de sindicat, a indicat că este interzisă vânzarea a “mai mult de trei pâini Barbari cu un card bancar”.
În timp ce unele surse au sugerat că cetățenilor le este interzis să cumpere mai mult de “patru pâini cu un card bancar”, Eqtesad100, citând rapoarte confirmate de sindicat, a indicat că este interzisă vânzarea a “mai mult de trei pâini Barbari cu un card bancar”.
Amir Karamlou, șeful comisiei de inspecție a Uniunii Brutarilor Tradiționali din Teheran, a declarat sâmbătă că brutarii din Teheran trebuie să respecte cerințe specifice.
“Pentru a obține certificarea, brutarii trebuie să vândă fiecare sac de făină la 32 de persoane, fiecare tranzacție implicând un card bancar diferit.”
Rapoartele indică, de asemenea, că este interzisă vânzarea a mai mult de 10 pâini Lavash către o singură persoană.
Guvernul de la Teheran își depășește propriile linii roșii
Contrazicând aceste măsuri, Mohammad Jalal, consilierul economic al ministrului economiei, a afirmat în urmă cu trei zile că “nu s-a întâmplat nimic în domeniul aprovizionării cu pâine”. El a descris noile măsuri ca fiind un efort de a “organiza situația pâinii și de a preveni contrabanda cu făină și pâine”. Brutarii sunt acum obligați să înregistreze cantitatea de pâine vândută și să efectueze tranzacții exclusiv prin intermediul cardurilor bancare”.
Cu toate acestea, o sursă informată a confirmat o reducere a cotei de făină oferită de guvern și raționalizarea pâinii în anumite zone, lăsând să se înțeleagă o posibilă revizuire a planurilor de revizuire a subvențiilor și de creștere a prețurilor.
Acest lucru contrazice declarațiile anterioare ale oficialilor iranieni care au catalogat creșterile de prețuri și raționalizarea pâinii tradiționale drept linii roșii.
Introdusă în aprilie 2018, pe fondul incertitudinilor economice declanșate de retragerea fostului președinte american Donald Trump din Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), subvenția națională iraniană a avut ca scop stabilizarea prețurilor pentru bunurile esențiale.
În timp ce moneda națională se confrunta cu o scădere semnificativă, guvernul, condus de președintele Hassan Rouhani, a oferit importatorilor dolari ieftini, în special pentru produse de bază vitale precum făina.
Prețurile au explodat
La 1 mai 2022, parlamentul, în ciuda avertismentelor privind creșterea inflației, a aprobat decizia guvernului de a elimina subvenția anuală de 10-14 miliarde de dolari pentru alimente și medicamente esențiale. Măsura, coroborată cu o rată a inflației existente de aproximativ 40%, a dus la o creștere de zece ori a prețului făinii.
Pentru a atenua impactul asupra cetățenilor, administrația președintelui Ebrahim Raisi a introdus un “plan inteligent” pentru continuarea subvenționării pâinii. Guvernul a emis carduri digitale legate de anumite achiziții, cu scopul de a preveni contrabanda cu făină și pâine subvenționate către țările vecine, unde ar putea fi vândute la prețuri semnificativ mai mari.
Cu toate acestea, brutarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sistemul de carduri de rație, citând întreruperi în comerț în timpul întreruperilor de internet și întârzieri în rambursarea de către guvern a pâinii subvenționate. Provocările cu care se confruntă brutarii au evidențiat problemele legate de punerea în aplicare a noului sistem.
Creșterea substanțială a prețurilor la făină, ca urmare a eliminării subvențiilor, a avut un efect de antrenare asupra altor produse, inclusiv paste făinoase, biscuiți și prăjituri. Aceste creșteri de prețuri au afectat consumatorii, în special pe cei aflați în condiții economice vulnerabile. În plus, brutăriile care oferă pâine de panificație netradițională funcționează la prețuri nesubvenționate, creând disparități în ceea ce privește costul diferitelor sortimente de pâine.
Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’
Iranul cheltuie banii finanțând organizații teroriste
În ciuda acestui fapt și în fața sancțiunilor globale, Iranul continuă să verse fonduri în valoare de miliarde de dolari în proxeneții săi regionali și în bugetul militar intern, în timp ce națiunea se confruntă cu tulburări economice paralizante.
Numai grupurile palestiniene, cum ar fi Hamas, cu sediul în Gaza, au primit aproximativ 100 de milioane de dolari pe an, conform dovezilor guvernului american. Proxies mai mari, precum Hezbollah din Liban și Houthis din Yemen, primesc mult mai mult.