Iranul a transmis că îl sprijină pe noul prim-ministru irakian Allawi şi retragerea trupelor americane din ţară

Publicat:

Iranul a transmis, duminică, prin Ministerul de Externe, că îl sprijină pe noul prim-ministru irakian Mohammed Tawfiq Allawi şi şi-a reiterat susţinerea faţă de cererea Guvernului ca trupele americane să se retragă din această ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.

Iranul are legături strânse cu mai multe partide politice şiite şi miliţii din Irak, precum şi cu partide kurde din nord. Oficialii iranieni au încercat să se folosească de influenţa lor pentru a menţine la putere un Guvern solidar cu interesele sale.


Citește și : Virusul ucigaș din China. Al doilea caz a fost confirmat în India

„În semn de continuitate al sprijinului pentru independenţă, suveranitate, integritate teritorială şi consolidarea bazelor democraţiei în Irak, împreună cu cererea legitimă a Guvernului şi poporului din Irak ca trupele americane să părăsească teritoriul acestei ţări, Iranul salută numirea lui Mohammed Tawfiq Allawi ca prim-ministru al acestei ţări”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi.

Iranul este dispus să ofere Irakului orice tip de asistenţă necesară pentru a depăşi problemele şi pentru a trece prin această perioadă sensibilă, a mai spus Mousavi, potrivit agenţiei IRNA.

Sâmbătă, la câteva ore după ce a fost nominalizat în funcţie de către preşedintele Barham Salih, Allawi le-a cerut irakienilor să îl sprijine, însă protestatarii l-au respins.

Citește și : Tusk: O Scoţie independentă ar fi primită cu entuziasm de către UE

Pentru demonstranţi, fostul ministru de Comunicaţii în cabinetul Nuri al-Maliki, care a condus în perioada în care organizaţia teroristă Stat Islamic a pus stăpânire pe mai multe oraşe irakiene şi care este acuzat de politici pro-şiite, este văzut ca parte a sistemului, astfel, de neacceptat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.