Iranul este pregătit să reia tratativele asupra programului său nuclear

Publicat:

Iranul este pregătit să reia tratativele cu privire la programul său nuclear, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, transmit DPA şi Reuters, potrivit agerpres.

”În ultimele zile am primit mesaje importante. Într-adevăr, în curând va exista ocazia pentru noi negocieri”, a spus reprezentantul diplomaţiei iraniene.


Citeşte şi: O camionetă a căzut într-o prăpastie din Peru (VIDEO)! 16 oameni au murit! – Black News

El a adăugat că obiectivul Teheranului este de a se pune capăt disputei legate de programul nuclear iranian, însă nu a precizat locul sau data viitoarelor discuţii.

”Suntem pregătiţi să finalizăm negocierile într-un termen scurt”, a afirmat la rândul său negociatorul-şef iranian Ali Bagheri.

Discuţiile privind reactivarea acordului nuclear internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian sunt blocate începând din luna martie.

Acordul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte, prevede ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul impunerii unor limite stricte programului său nuclear care ar trebui să-l împiedice să se doteze cu bomba atomică.

Teheranul susţine că acordul nuclear nu are nicio valoare în absenţa ridicării sancţiunilor internaţionale.

Citeşte şi: Cel mai vast incendiu al anului din California continuă să facă ravagii – Black News

Iranul produce uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste plafonul de 3,6% stabilit în acordul internaţional, document din care SUA s-au retras în 2018. Pentru producerea unei bombe atomice este nevoie de uraniu îmbogăţit la 90%, nivel pe care Iranul a anunţat că este capabil să îl atingă.

Un alt punct de divergenţă între Teheran şi Occident se referă la statutul Gărzilor Revoluţionare din Iran, pe care SUA le-au inclus pe lista organizaţiilor teroriste.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.