Iranul se pregăteşte să relanseze programul nuclear iranian în cazul unui eşec al acordului din 2015

Publicat:

Iranul a confirmat miercuri la Viena că se pregăteşte să relanseze programul nuclear iranian în cazul unui eşec al acordului internaţional din 2015 cu marile puteri ca urmare a retragerii SUA din acest acord, luna trecută, relatează AFP, potrivit agerpres.

Teheranul desfăşoară ”activităţi de pregătire” în cazul în care JCPOA (Planul comun de acţiune, numele oficial al acordului nuclear iranian) ar eşua din păcate, astfel încât Iranul să-şi poată relansa activităţile fără restricţii legate de JCPOA”, a spus reprezentantul iranian la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Reza Najafi.


Citește și : ‘Dezacordurile majore’ între Statele Unite şi statele europene au consecințe dăunătoare asupra NATO (Jens Stoltenberg)

Diplomatul, care s-a adresat în marja unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor al AIEA la Viena, a confirmat că ţara sa a notificat acest organism că intenţionează să reia producţia de UF6 (gazos), utilizat pentru îmbogăţirea uraniului.

AIEA a indicat marţi că a primit ”o scrisoare din partea Iranului la 4 iunie care informează agenţia cu privire la existenţa unui program provizoriu de lansare a producţiei de UF6”, care, în sine, nu încalcă acordul.

Vicepreşedintele iranian Ali Akbar Salehi a anunţat marţi că Republica Islamică doreşte de asemenea să producă noi centrifuge pentru a-şi spori capacitatea de a îmbogăţi uraniu.

Iranul “pregăteşte doar noi infrastructuri”, a precizat miercuri Najafi, subliniind că decizia privind centrifugele ”nu face parte din JCPOA” şi nu a fost menţionată în scrisoarea adresată către agenţie.

Reprezentantul iranian le-a cerut semnatarilor acordului, în special europenilor, să “găsească” foarte rapid “o soluţie pentru a”compensa” efectele economice ale acuzaţiilor lansate de către SUA la adresa programului nuclear iranian.

Altfel, Iranul ”nu va accepta să-şi respecte în continuare angajamentele”, a insistat înaltul diplomat iranian. “Noi nu facem nimic astăzi care să contravină acordului”, a spus el.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a avertizat luni că ţara sa are “datoria să se pregătească rapid” pentru a-şi spori capacitatea de producţie a uraniului îmbogăţit.

Citește și : Instituţiile europene au ajuns la un acord pentru un sistem de alertă prin SMS în caz de atac terorist sau catastrofă

Uraniul îmbogăţit poate fi folosit drept combustibil pentru producerea de energie electrică, dar, de asemenea, într-o concentraţie mare, la fabricarea de bombe atomice.

Iranul a susţinut întotdeauna că programul său nuclear este destinat numai scopurilor paşnice şi civile, în pofida acuzaţiilor SUA şi ale Israelului.

Acordul internaţional din 2015, care are ca scop excluderea oricărei dimensiuni militare a programului nuclear iranian, a devenit fragil ca urmare a deciziei preşedintelui american Donald Trump de a se retrage la 8 mai după ani de demersuri diplomatice întreprinse pentru realizarea acestui acord.

Anunţul Iranului privind un plan de creştere a capacităţii de îmbogăţire a uraniului a provocat incertitudine în rândul europenilor. “Întotdeauna este periculos să flirtezi cu liniile roşii”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Planul comun de acţiune a fost semnat la Viena în iulie 2015 după ani de negocieri dificile între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania). Pe baza acestui acord, Teheranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear până în 2025.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.