Iranul redeschide un punct de frontieră cu regiunea irakiană Kurdistan

Publicat:

Iranul a redeschis miercuri un post de trecere a frontierei cu regiunea Kurdistan din Irak, închis luna trecută în urma referendumului de independenţă desfăşurat în această regiune, transmite Reuters, preluând presa oficială iraniană, conform agerpres.

Decizia a intervenit în aceeaşi zi în care guvernul regional din Kurdistan s-a oferit să ‘îngheţe’ demersurile de independenţă şi să accelereze eforturile de rezolvare a crizei cu Bagdadul prin dialog, nu prin mijloace militare.


‘După referendumul şi schimbările din regiunea Kurdistanului, frontierele noastre cu regiunea Kurdistan din Irak au fost închise; (…) astăzi, postul de frontieră Bashmagh este redeschis’, a declarat Jahangir Bakhshi, şeful vămii iraniene, citat de agenţia de stat IRIB.

Citeşte şi: ISIS ameninţă Cupa Mondială din Rusia. Messi apare într-un mesaj şi plânge cu lacrimi de sânge

Postul de frontieră Bashmagh este situat la circa 50 de km est de oraşul Sulaimaniya din Kurdistanul irakian.

Săptămâna trecută, în urma unui atac-fulger, trupele de securitate irakiene au preluat de la forţele kurde controlul asupra câtorva oraşe, printre care şi Kirkuk, bogat în petrol.

Luptători şiiţi ai Forţelor de Mobilizare Populare, mulţi dintre ei înarmaţi şi instruiţi de Iran, au luat parte la operaţiunea militară.

Anterior asaltului, general-maiorul Qassem Soleimani, comandantul operaţiunilor externe ale Gărzilor Revoluţionare – armata de elită a Iranului -, s-a deplasat în Kurdistan pentru a-i îndemna pe liderii kurzi să-şi retragă forţele (peshmerga) din Kirkuk.

Citeşte şi: ‘Kim Jong Un’ A VIZITAT New York-ul şi a intrat în Trump Tower, unde a vrut să-l vadă pe preşedintele american

Comandanţii peshmerga au acuzat Iranul că au orchestrat operaţiunea, ceea ce Teheranul a negat însă.

Nu este clar deocamdată când vor fi redeschise celelalte puncte de trecere a frontierei între Iran şi Kurdistanul irakian, a indicat şeful vămii.

Prin punctul de frontieră Bashmagh se înregistrează schimburi comerciale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, a precizat Jahangir Bakhshi, citat de IRIB.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.