Israel: Candidatul lui Netanyahu la primăria Ierusalimului a fost eliminat din primul tur al alegerilor municipale

Publicat:

Candidatul prim-ministrului Benjamin Netanyahu la primăria Ierusalimului a fost eliminat din primul tur al alegerilor municipale organizate luni în Israel, în timp ce doi finalişti au rămas în cursă pentru un al doilea tur la 13 noiembrie, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Potrivit rezultatelor oficiale publicate miercuri, niciunul dintre cei şase candidaţi pentru primăria din Ierusalim nu a atins pragul de 40% din voturi necesar pentru a fi ales. Candidatul şefului guvernului, ministrul responsabil cu afacerile Ierusalimului, Zeev Elkin, membru al partidului de dreapta al lui Netanyahu, Likud, nu a obţinut decât 20%.


Citește și : Putin avertizează asupra ‘consecinţelor grave’ ale sciziunii între Bisericile Ortodoxe

El a fost depăşit în mod clar de Moshe Leon, un alt candidat de dreapta sprijinit de ministrul apărării Avigdor Lieberman. Cu 33% din voturi, Leon se va confrunta în turul doi cu Ofer Berkovitch (29%), singurul candidat non-religios, fondator şi preşedinte al mişcării “Hitorerut” (renaştere, în ebraică).

La Tel Aviv, primarul în exerciţiu Ron Huldai, membru al Partidului Muncii (stânga), în fruntea capitalei economice a ţării din 1998, a fost reales.

La Haifa (nord), alegerea lui Einat Kalisch Rotem, care a depăşit pragul de 40%, a fost o surpriză: ea a devenit prima femeie ce conduce unul dintre cele mai importante trei oraşe din Israel, după ce l-a învins pe Yona Yahav, primar de 15 ani.

Deşi unele scrutine locale au constituit trambuline pentru politicieni cu ambiţii naţionale, alegerea primarilor şi a consiliilor municipale, care are loc la fiecare cinci ani, este privită ca o afacere locală.

În timp ce 6,6 milioane de israelieni au fost chemaţi să voteze, participarea s-a ridicat la 54%, faţă de 50,9% la precedentul scrutin, potrivit ultimelor cifre oficiale publicate marţi după închiderea secţiilor de votare.

Israelienii se bucură pentru prima oară de o zi liberă pentru a vota în aceste alegeri, care au avut loc de asemenea în Ierusalimul de Est şi în localităţile din platoul sirian Golan ocupat.

Potrivit Ministerului de Interne, rezultatele finale nu vor fi publicate miercuri din cauza unor incidente tehnice în sistemul său informatic.

Citește și : Papa Francisc: Corpul uman „nu este obiect al plăcerii”

Desfăşurarea acestor alegeri în satele druze ale acestui platou ocupat a provocat controverse: mulţi locuitori, simţind o legătură puternică cu Siria, şi-au exprimat temerea că acest vot va ajuta Israelul să-şi legitimizeze prezenţa.

Singura listă de candidaţi arabi nu a reuşit să obţină mandate pentru consiliul municipal al Ierusalimului, deoarece populaţia arabă a oraşului a ignorat în mare măsură scrutinul, obţinând circa 2% din voturi, potrivit mass-media.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.