Italia : Un judecător din Sicilia a anulat punerea sub sechestru a navei organizaţiei spaniole Proactiva Open Arms

Publicat:

Un judecător din oraşul italian Ragusa (Sicilia) a anulat luni punerea sub sechestru a navei organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, blocată de la jumătatea lunii martie în portul Pozzalo, din cauza suspiciunilor de ajutor pentru imigraţia clandestină, a anunţat organizaţia, relatează AFP, conform agerpres.

Ancheta vizează trei responsabili ai organizaţiei neguvernamentale după o operaţiune de salvare în cursul căreia membrii personalului navei Proactiva Open Arms au refuzat să-i predea pazei de coastă libiene pe migranţii salvaţi în largul coastelor Libiei.


Citește și : Informaţii contradictorii legate de misiunea OIAC din Siria. Londra şi Kremlinul ‘se bat cap în cap’

Luni, judecătorul a făcut cunoscut că Libia ”nu este în măsură să-i reprimească pe migranţii salvaţi, respectând drepturile lor fundamentale”, şi a estimat că organizaţia a acţionat prin urmare ”în stare de necesitate”.

”Acesta nu este decât un prim pas şi o veste bună. Open Arms a fost eliberată, dar ancheta Parchetului din Catania pentru asociere cu răufăcători şi a celui din Ragusa referitoare la ajutorul pentru imigraţia clandestină continuă”, a comentat Oscar Camps, fondatorul organizaţiei neguvernamentale, pe Twitter.

Controversata operaţiune de salvare a avut loc pe 15 martie, în timp ce paza de coastă italiană i-a semnalat navei Open Arms două ambarcaţiuni în dificultate aflate la o distanţă de 73 de mile marine în largul Libiei, precizând apoi că autorităţile de la Tripoli se ocupă de coordonarea operaţiunilor.

Open Arms a început să-i salveze pe migranţi, dar a refuzat apoi să-i transfere la bordul unei vedete libiene care a ajuns mai târziu. Parchetele din Catania şi Ragusa estimează că migranţii trebuiau debarcaţi în Malta, portul cel mai apropiat, şi îi reproşează organizaţiei Open Arms că a făcut totul pentru a-i duce în Italia. ONG-ul a răspuns că Malta nu acceptă decât urgenţele medicale.

Citește și : 7 morţi şi 17 răniţi într-o închisoare de maximă securitate din SUA

În Spania, blocarea navei Open Arms a provocat o mişcare de sprijin sub sloganul ”Salvarea de vieţi nu este o crimă”, cu manifestaţii şi o petiţie online, care a strâns 312.000 de semnături, inclusiv pe cele ale actorilor Penelope Cruz şi Javier Bardem.

În urmă cu un an, circa zece nave ale unor ONG-uri patrulau în largul Libiei. Acum nu mai sunt decât două: Aquarius, a organizaţiilor SOS Méditerranée şi Médecins Sans Frontieres, şi Sea-Watch, a organizaţiei neguvernamentale germane cu acelaşi nume.

Open Arms este cea de-a doua navă reţinută de către justiţia italiană, după Iuventa, a organizaţiei germane Jugend Rettet, vara trecută. Alte ONG-uri şi-au suspendat operaţiunile din cauza ameninţărilor crescânde ale Marinei libiene şi a scăderii numărului de plecări (- 60 % din vara lui 2017).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.