Joe Biden şi Xi Jinping vor avea luni o întrevedere prin videoconferinţă

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping vor avea luni o întrevedere prin videoconferinţă, aceasta fiind a treia discuţie a lor după învestirea lui Biden ca preşedinte al SUA şi se va desfăşura în contextul înmulţirii dezacordurilor dintre Washington şi Beijing, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Anunţul privind summitul a fost făcut de Casa Albă, confirmând astfel informaţiile care circulă în presă de câteva zile.


Citește și :  Victor Chirilă este noul ambasador al R. Moldova în România

Joe Biden şi Xi Jinping vor ”discuta despre mijloacele de a gestiona într-o manieră responsabilă competiţia” între cele două puteri şi modalitatea de ”a lucra împreună când interesele noastre se întâlnesc”, iar preşedintele american va fi ”sincer şi clar cu privire la preocupările” americane faţă de China, se mai arată în anunţul preşedinţiei SUA.

Joe Biden, care nu s-a ferit să critice absenţa liderului chinez de la recentele summituri G20 şi COP26, a mai avut cu acesta două discuţii telefonice de când a devenit preşedinte al SUA şi a mărturisit că doreşte şi o întâlnire faţă în faţă. Dar Xi Jinping nu a părăsit China de doi ani din motive legate de pandemia COVID-19.

În acest timp relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt afectate de o serie de teme divergente, de la comerţ şi până la drepturile omului şi inclusiv ambiţiile regionale ale Chinei, care au determinat Washingtonul să-şi consolideze alianţele regionale în Asia.

Citește și : Italienii sunt sfătuiţi să-şi facă doza booster! Numărul de infectări creşte vertiginos

Tensiunile au crescut şi mai mult în ultimele săptămâni după ce Biden a dat de înţeles că Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul în cazul unui atac chinez, declaraţie nuanţată apoi de alţi responsabili americani.

În acest context de nervozitate, reuniunea de luni este destinată în special menţinerii deschise a ”canalelor de comunicare” între cele două ţări, a indicat Casa Albă, care a ţinut să mai transmită că de la această întâlnire nu trebuie să se aştepte anunţuri concrete.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu? Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua...

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe...

VIDEO – După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi

VIDEO - După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi După ce încercarea sa...

Doi condamnaţi la moarte, executaţi prin injecţie letală în Utah şi Texas

Doi condamnaţi la moarte, executaţi prin injecţie letală în Utah şi Texas Un bărbat a fost executat joi, în statul Utah, cu privire la uciderea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.