Juriștii Promo-LEX constată carențe în asigurarea transparenței decizionale în Parlament
Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară s-a remarcat tradițional prin unele carențe în asigurarea transparenței decizionale, remarcă juriștii Asociației Promo-LEX.
Citește și: Stoianoglo în fața instanței: „Este un dosar totalmente falsificat… ”
De asemenea, s-a remarcat și modul pozitiv prin care au fost votate în consens unele proiecte de lege. Astfel, cu votul majorității parlamentare și al opoziției au fost aprobate patru proiecte de acte normative din domeniu juridic, al agriculturii și industriei alimentare și al protecției sociale.
„Transparența decizională a fost afectată în cazul a 10 proiecte – 34% din totalul proiectelor examinate, prin nepublicarea unor acte precum corapoartele Comisiilor (1), avizul Direcției General Juridice (1), analiza impactului de reglementare (1), rezultatele consultărilor publice (2), rezultatele expertizelor și cercetărilor (21), proiectul de lege ajustat pentru lectura a doua (5) și avizele diferitor instituții (ANSA, CSM, CSJ, MF)”, se menționează în nota Promo-LEX.
Ședința plenară a Parlamentului din 31 iulie a fost ultima din sesiunea de primăvară. Potrivit Regulamentului Parlamentului, legislativul se convoacă în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie.
Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie. Precizăm că, în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiune extraordinară sau specială la cererea Președintelui Republicii Moldova, a Președintelui Parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaților.