X

Jurnalist: Susținerea agresiunii ruse de către patriarhul Kiril au declanșat migrarea parohiilor

Jurnalist: Susținerea agresiunii ruse de către patriarhul Kiril au declanșat migrarea parohiilor

Factorul economic și susținerea agresiunii ruse de către patriarhul Kiril au declanșat migrarea parohiilor de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Opinia a fost exprimată de jurnalistul Mihail Sirkeli, redactorul, managerul și fondatorul portalului nokta.md într-un interviu de la Vocea Basarabiei. Potrivit lui, Biserică rusească nu ajută financiar enoriașii sau comunitățile religioase, ci din contra, colectează bani și taxe, în timp ce Biserică românească acordă ajutor financiar și plătește salarii, potrivit Știri.md.

Citeşte şi: Platforma DA e indignată de jocurile politice ale PAS-ului

Mihail Sirkeli precizează că și în scrisoarea sa adresată Patriarhului Kiril al Moscovei, Mitropolitul Vladimir de asemenea a invocat „provocările economice” și fenomenul „de asociere a bisericii cu promovarea intereselor pro-ruse” în R. Moldova.

„Cred că noi nu spunem lucrurilor pe nume, din ceea ce am auzit și am vorbit cu preoți. Înțeleg că acolo ( n. red. la Mitropolia Moldovei) acum a intervenit un element foarte important, elementul economic și toată această migrare a început anume din această cauză.

Există și elementul ce ține de susținerea agresiunii rusești în Ucraina din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, dar au trecut aproape doi ani și această migrare a început doar în vara aceasta.

Jurnalist: Susținerea agresiunii ruse de către patriarhul Kiril au declanșat migrarea parohiilor

Chiar în acea scrisoare care a fost trimisă de către Mitropolit Patriarhului sunt enumerate lucruri precum: că nu facem față provocărilor economice care ne așteaptă: gazul se scumpește, electricitatea se scumpește.

Totuși trebuie să înțelegem care este sistemul economic în biserica rusească și care este sistemul economic în biserică română. Biserică rusească nu ajută financiar enoriașul sau comunitățile religioase la nivel local, ba din contra acolo se colectează bani, taxe din activitatea economică.

Biserică românească acordă ajutor financiar, plătește salarii și scrisoarea aceasta spune aceste lucruri, cum că nu facem față, trebuie să plătești lumina, gazul și nu avem bani, a fost pandemia, este război și asta tot afectează activitatea economică a bisericii”, a declarat jurnalistul Mihail Sirkeli.

Jurnalistul susține că dacă găgăuzii nu trec sub Patriarhia Română, bisericile și infrastructura parohiilor din Găgăuzia vor degrada.

Jurnalist: Susținerea agresiunii ruse de către patriarhul Kiril au declanșat migrarea parohiilor

„Tragedia Găgăuziei e că dacă găgăuzii nu trec sub Patriarhia Română, bisericile din Găgăuzia vor degrada și infrastructura parohiilor la fel va degrada. Din păcate acest lucru nu se discută în Găgăuzia. Dominația bisericii rusești nu se pune în discuție de parcă această migrare nu există.

Acest scenariu e doar o ipoteză, cum că Patriarhul din Constantinopol va începe o activitate acolo, dar eu nu cred că Patriarhul din Constantinopol va veni cu aceleași oferte financiare sau economice cu care vine Biserica Ortodoxă Română. Factorul economic nu poate fi evitat și asta e problema. Cred că va trece puțin timp și migrarea la biserică română va fi posibilă”, afirmă Sirkeli.

Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Abandonarea bisericii ruse de către clericii moldoveni a luat amploare în contextul invaziei ruse în Ucrainei, dar și după ce mitropolitul Vladimir a recunoscut într-o scrisoare adresată patriarhului Kirill că moldovenii vor reveni în sânul bisericii române.

Mitropolitul Moldovei Vladimir, a menționat în scrisoarea adresată superiorului său de la Moscova că „lumea rusă” este străină valorilor noastre naționale și că reunirea Republicii Moldova cu România se va produce într-un timp relativ scurt.

Tags: Mihail SirkeliMitropolia MoldoveiMoldovaPatriarhia RomanaPatriarhul Kiril
Categorii: Cultură și MediaDiverseȘtirile zilei