Justiţia UE anulează parţial un refuz de acces la informaţii al agenţiei Frontex

Publicat:

Justiţia UE anulează parţial un refuz de acces la informaţii al agenţiei Frontex

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat parţial miercuri o decizie a Frontex de a refuza accesul unei organizaţii germane de salvare pe mare la documente privind o misiune de supraveghere aeriană, relatează dpa.

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a respins o solicitare a Sea-Watch privind accesul la documente asupra unei operaţiuni aeriene pe care agenţia a efectuat-o în Marea Mediterană pe 30 iulie 2021. Frontex a motivat refuzul invocând raţiuni de securitate publică, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Tribunalul General al UE a respins miercuri parţial acest refuz de acces la informaţii. Deşi a respins majoritatea argumentelor organizaţiei Sea-Watch, instanţa a stabilit că Frontex nu a menţionat în refuzul său faptul că există fotografii acoperite de solicitarea Sea-Watch.

Asta înseamnă că Frontex nu şi-a justificat refuzul de a pune la dispoziţia organizaţiei fotografiile, aşa cum prevede legea.

În acelaşi timp totuşi, instanţa consideră că este legitim pentru Frontex să refuze accesul la “informaţii operaţionale care ar putea periclita atingerea obiectivelor operaţiunilor dacă ar fi făcute publice”.

Potrivit unui articol publicat luni pe site-ul Sea-Watch, în incidentul din iulie 2021 autorităţile libiene au interceptat o navă cu migranţi. ONG-urile susţin că Frontex a fost implicat.

“În zona de căutare şi salvare a Maltei, o navă în pericol cu circa 20 de persoane la bord a fost interceptată de aşa-numită Gardă de Coastă libiană şi trimisă înapoi în Libia”, a informat Sea-Watch.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

“După cum au arătat ONG-urile Human Rights Watch şi Border Forensics, trebuie presupus că Frontex a facilitat această interceptare ilegală”, mai menţionează organizaţia.

Un articol din 2022 de pe site-ul Human Rights Watch relatează că acţiunile Gărzii de Coastă libiene au fost făcute posibile de supravegherea aeriană a Frontex.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Suedia amână planurile de a furniza Kievului avioane de luptă Gripen

Suedia amână planurile de a furniza Kievului avioane de luptă Gripen Suedia amână planurile de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina pentru a...

Avertizare Cod galben de vreme rea

Avertizare Cod galben de vreme rea Teritoriul Republicii Moldova intră sub avertizare Cod galben de vreme rea, caracterizată prin instabilitate atmosferică. Citește și: Cei onești să-i...

Primul buletin va fi gratuit pentru cetăţenii moldoveni

Primul buletin va fi gratuit pentru cetăţenii moldoveni Cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să dețină buletine de identitate, începând cu vârsta de 16 ani. Primul...

Maia Sandu vine cu precizări despre Programul „Prima Casă PLUS”

Maia Sandu vine cu precizări despre Programul „Prima Casă PLUS” La scurt timp după ce a solicitat Guvernului să extindă programul Prima Casă și să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.