Justiţia UE anulează parţial un refuz de acces la informaţii al agenţiei Frontex

Publicat:

Justiţia UE anulează parţial un refuz de acces la informaţii al agenţiei Frontex

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat parţial miercuri o decizie a Frontex de a refuza accesul unei organizaţii germane de salvare pe mare la documente privind o misiune de supraveghere aeriană, relatează dpa.

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a respins o solicitare a Sea-Watch privind accesul la documente asupra unei operaţiuni aeriene pe care agenţia a efectuat-o în Marea Mediterană pe 30 iulie 2021. Frontex a motivat refuzul invocând raţiuni de securitate publică, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Tribunalul General al UE a respins miercuri parţial acest refuz de acces la informaţii. Deşi a respins majoritatea argumentelor organizaţiei Sea-Watch, instanţa a stabilit că Frontex nu a menţionat în refuzul său faptul că există fotografii acoperite de solicitarea Sea-Watch.

Asta înseamnă că Frontex nu şi-a justificat refuzul de a pune la dispoziţia organizaţiei fotografiile, aşa cum prevede legea.

În acelaşi timp totuşi, instanţa consideră că este legitim pentru Frontex să refuze accesul la “informaţii operaţionale care ar putea periclita atingerea obiectivelor operaţiunilor dacă ar fi făcute publice”.

Potrivit unui articol publicat luni pe site-ul Sea-Watch, în incidentul din iulie 2021 autorităţile libiene au interceptat o navă cu migranţi. ONG-urile susţin că Frontex a fost implicat.

“În zona de căutare şi salvare a Maltei, o navă în pericol cu circa 20 de persoane la bord a fost interceptată de aşa-numită Gardă de Coastă libiană şi trimisă înapoi în Libia”, a informat Sea-Watch.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

“După cum au arătat ONG-urile Human Rights Watch şi Border Forensics, trebuie presupus că Frontex a facilitat această interceptare ilegală”, mai menţionează organizaţia.

Un articol din 2022 de pe site-ul Human Rights Watch relatează că acţiunile Gărzii de Coastă libiene au fost făcute posibile de supravegherea aeriană a Frontex.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Per Gessle şi Lena Philipsson, noua solistă a trupei Roxette, au lansat un single şi pornesc într-un turneu împreună

Per Gessle şi Lena Philipsson, noua solistă a trupei Roxette, au lansat un single şi pornesc într-un turneu împreună Per Gessle, liderul Roxette, a anunţat...

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie Concursul Eurovision, un festival muzical...

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: ‘Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte’

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: 'Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte' Adversar notoriu al lui Donald...

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării Unul dintre cele mai mari orașe din lume, Jakarta, se scufundă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.