Străinii folosiți de Rusia drept carne de tun în război: sunt ademeniți cu salarii mari și cetățenie, dar cad în luptă în câteva ore

Publicat:

Străinii folosiți de Rusia drept carne de tun în război: sunt ademeniți cu salarii mari și cetățenie, dar cad în luptă în câteva ore

În septembrie și octombrie 2023, detaliile pașapoartelor aparținând a peste 200 de cubanezi care se presupune că s-au alăturat armatei ruse au fost divulgate online de o platformă pro-ucraineană numită InformNapalm.

Detaliile pașapoartelor au fost obținute, potrivit site-ului, prin piratarea e-mailurilor unui ofițer de recrutare militar rus din Tula, la sud de Moscova, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

O căutare pe Facebook a arătat că 31 dintre numele menționate în scurgerea de date se potrivesc cu persoane care par să fie în Rusia sau să aibă legătură cu Armata rusă.

Unii, de exemplu, au postat fotografii cu ei înșiși purtând uniformă militară rusă sau în locații care poartă indicatoare stradale rusești sau plăcuțe de înmatriculare rusești. Alții menționează Rusia drept locul lor actual de reședință.

Mulți dintre acești utilizatori Facebook au început să posteze conținut legat de Rusia în august 2023, indicând momentul când ar fi ajuns în țară.

De la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a suferit pierderi grele pe câmpul de luptă. O investigație a BBC a confirmat numele a peste 50.000 de soldați ruși uciși în Ucraina – dar numărul real este probabil mult mai mare. Potrivit estimărilor Ucrainei, numărul soldaților ruși uciși sau răniți în război este de 500.000.

Recrutarea de străini pentru a înlocui o parte din pierderi ajută, de asemenea, Kremlinul să evite riscurile de a mobiliza rușii prin forță. Când Rusia a declarat o mobilizare parțială în 2022, sute de mii de bărbați au părăsit țara.

Aducerea cubanezilor în Rusia este relativ simplă. Cele două țări sunt aliate încă de la Războiul Rece, cubanezii nu au nevoie de viză pentru a călători în Rusia, iar zborurile directe către Moscova fac călătoria mai ușoară.

Salarii și promisiunea obținerii cetățeniei ruse

Între timp, contractele de armată profitabile oferite de Rusia atrag bărbații cubanezi disperați să scape de criza economică care se agravează pe insula sancționată de SUA.

Documentele scurse online și rapoartele din media sugerează că bărbaților cubanezi li se oferă plăți lunare de aproximativ 2.000 de dolari pe lună – o sumă uriașă pentru Cuba, unde salariul mediu lunar este sub 35 de dolari. Promisiunea cetățeniei ruse îi poate ademeni, de asemenea, pe unii cubanezi.

De la începutul războiului împotriva Ucrainei, Moscova a luat măsuri pentru ca străinii să obțină mult mai ușor cetățenia rusă după ce au petrecut timp în armată, iar BBC a analizat postări pe rețelele sociale care sugerează că unii luptători cubanezi au primit pașapoarte rusești la câteva luni de la înscriere.

Un pașaport rusesc permite călătoriile fără viză către 117 destinații, în timp ce deținătorii de pașapoarte cubaneze sunt limitați la 61.

O instituție de presă locală din orașul Reazan, lângă Moscova, a părut să coroboreze această teorie anul trecut, când a publicat fotografii cu noi recruți cubanezi care semnau contracte cu armata rusă.

Cubanezii au dorit să „ajute țara noastră să atingă obiectivele operațiunii militare speciale”, a relatat instituția, adăugând că „unii dintre ei și-ar dori să devină cetățeni ruși în viitor”.

Dar găsirea unei estimări fiabile a numărului de cubanezi care s-au alăturat în rândurile rușilor este dificilă. Trimisul diplomatic al Ucrainei pentru America Latină și Caraibe, Ruslan Spirin, a stabilit numărul la 400 într-un interviu pentru Wall Street Journal.

Un ofițer cubanez din Rusia, Lázaro Gonzalez, a declarat unui post de radio antiguvernamental în exil că 90 de cubanezi servesc sub comanda sa.

Potrivit acestuia, probabil că aceștia vor fi desfășurați în părțile deja ocupate din estul Ucrainei, mai degrabă decât în ​​poziții de primă linie.

„În vreme ce armata rusă ocupă zone din Ucraina, ceea ce facem noi, cubanezii, este să sprijinim armata în acele orașe și în acele zone care sunt ocupate, asta e tot”, a declarat Gonzalez pentru postul de radio din Miami.

Numeroase rapoarte sugerează că cubanezii s-au alăturat adesea în armata rusă după ce au intrat în contact cu recrutori pe rețelele sociale, dar că nu toți păreau conștienți de natura reală a jobului oferit.

Un popular creator de conținut YouTube cubanez a povestit anul trecut situația a doi tineri de 19 ani din Cuba care au susținut că li s-au oferit locuri de muncă în construcții în Rusia, dar au fost trimiși în prima linie în Ucraina.

Nepregătiți, cad în luptă în ore, nu zile

Cazul lor reflectă experiențele altor străini care au declarat pentru BBC că au fost ademeniți în Rusia de promisiunea unor salarii mai mari – doar pentru a ajunge pe câmpul de luptă.

La rândul lor, autoritățile cubaneze au emis declarații contradictorii cu privire la implicarea cetățenilor lor în războiul din Ucraina.

În urma unui val de rapoarte în septembrie 2023 despre cubanezii care luptă în Ucraina, autoritățile de la Havana au declarat că au arestat 17 persoane implicate în recrutarea lor.

Cu toate acestea, la scurt timp după aceea, ambasadorul Cubei în Rusia, Julio Antonio Garmendía Peña, a declarat că guvernul său nu are nimic împotriva cubanezilor care doreau „pur și simplu să semneze un contract și să participe legal la această operațiune alături de Armata rusă”.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Câteva ore mai târziu, ministrul de externe Bruno Rodríguez Parrilla a declarat că Havana este împotriva „participării cetățenilor cubanezi la conflicte de orice fel”.

Între timp, autoritățile ucrainene au declarat că au observat o creștere a numărului de luptători străini care s-au alăturat forțelor ruse în ultimele luni, precum și străini printre soldații capturați de Armata ucraineană pe câmpul de luptă.

Petro Iațenko, purtătorul de cuvânt al agenției ucrainene pentru prizonierii de război, a declarat pentru BBC că mulți dintre ei provin din țări cu venituri mici precum Cuba, India și Nepal, precum și din state africane și din Asia Centrală.

„În fiecare săptămână, capturăm până la cinci persoane din țări străine în prima linie ca prizonieri de război”, a spus el.

Abilitățile lor de luptători sunt destul de scăzute, a adăugat oficialul, ceea ce înseamnă că speranța lor de viață pe câmpul de luptă nu e nici măcar de zile, ci de ore.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană...

Oamenii au celebrat „Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice”, prin concursuri şi diverse probe, în parcul „Valea Morilor” din Chișinău

Oamenii au celebrat „Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice”, prin concursuri şi diverse probe, în parcul „Valea Morilor” din Chișinău Parcul "Valea Morilor" din Chișinău...

Răzbunarea lui Putin după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Liderul de la Kremlin îi dă replica lui Macron

Răzbunarea lui Putin după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Liderul de la Kremlin îi dă replica lui Macron Președintele rus Vladimir...

Erdogan a graţiat şapte generali condamnaţi pentru puciul din 1997

Erdogan a graţiat şapte generali condamnaţi pentru puciul din 1997 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.