Kârgâzstanul blochează TikTok pentru ‘a proteja copiii’

Publicat:

Kârgâzstanul blochează TikTok pentru ‘a proteja copiii’

Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ale acestei ţări din Asia Centrală, care au justificat-o prin necesitatea de a “proteja sănătatea copiilor”, informează AFP.

La fiecare tentativă de a te contecta la TikTok, mesajul “Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” se afişează pe ecranul negru de deschidere a aplicaţiei, au constatat jurnalişti ai AFP în această ţară ce se învecinează cu China şi care are o populaţie de şapte milioane de locuitori, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Marţi, Ministerul kârgâz pentru Digitalizare a declarat că “i-a înştiinţat pe operatorii din telecomunicaţii asupra necesităţii de a limita accesul la TikTok, pe baza unei decizii a serviciilor de securitate”, cunoscute sub acronimul GKNB şi conduse de puternicul Kamcibek Taşiev, potrivit unui comunicat.

Potrivit ministerului, reţeaua socială, proprietate a grupului chinez ByteDance, “nu respecta” un articol al legii “asupra măsurilor menite să prevină atentatele la adresa sănătăţii copiilor şi dezvoltării lor fizice, intelectuale, mentale, spirituale şi morale”.

Marţi, ONG-ul Reporteri fără Frontiere s-a declarat “îngrijorat de această decizie ce restrânge dreptul la informaţie sub pretextul de a proteja minorii”.

Organizaţia a îndemnat guvernul kârgâz “să ridice această blocare discreţionară şi să definească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor”.

Blocarea TikTok intervine în timp ce autorităţile Kârgâzstanului au fost acuzate în ultimele luni de ONG-uri că doresc să-şi impună şi mai mult controlul asupra societăţii civile.

În august, Ministerul Culturii al Kârgâzstanului făcuse deja să planeze ameninţarea de a interzice TikTok, dând asigurări că a primit “numeroase cereri din partea unor ONG-uri îngrijorate de efectele (sale) nefaste asupra copiilor”.

Printre cele cinci fost republici sovietice din Asia Centrală, unde libertatea de exprimare rămâne limitată şi opoziţia politică aproape inexistentă, Kârgâzstanul a constituit multă vreme o excepţie.

Însă în ultimele luni, autorităţile kârgâze au arestat mai mulţi jurnalişti, au suspendat de mai multe ori media private şi au adoptat o lege asemănătoare celei ruse asupra “agenţilor străinătăţii”, întărind controlul guvernului asupra organizaţiilor nonguvernamentale.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

TikTok, care numără peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, se confruntă deja în Occident cu limitări în creştere.

Pe fondul unor acuzaţii privind transferul de date ale utilizatorilor în China, numeroase ţări, inclusiv SUA, Canada, Franţa şi Uniunea Europeană în ansamblu au exprimat temeri pentru securitatea lor naţională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent...

Mai multe tancuri și alte vehicule blindate occidentale, capturate în Ucraina, sunt expuse la Moscova

Mai multe tancuri și alte vehicule blindate occidentale, capturate în Ucraina, sunt expuse la Moscova Mai multe tancuri și alte vehicule blindate occidentale, capturate în...

Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument istoric care evoca prietenia cu Rusia

Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument istoric care evoca prietenia cu Rusia Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu...

Mai multe organizații cer recunoașterea noțiunii de ‘femicid’ în legislația R. Moldova

Mai multe organizații cer recunoașterea noțiunii de 'femicid' în legislația R. Moldova Centrul de Drept al Femeilor a inițiat un apel public, la care s-au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.