Kremlinul cere judecarea fostului soldat ucrainean nazist aplaudat în Parlamentul Canadei

Publicat:

Kremlinul a cerut miercuri judecarea fostului soldat ucrainean care a luptat alături de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial, dar care a fost onorat săptămâna trecută în Parlamentul canadian, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete în Polonia în vederea unei posibile extrădări, relatează AFP.

“Autorităţile canadiene sunt obligate să aducă în faţa justiţiei sau să predea acest criminal celor care vor să facă dreptate. Este clar că este vorba despre un nazist”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.


Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău

Kremlinul a afirmat, de asemenea, că demisia preşedintelui Camerei Comunelor a Canadei, Antony Rota, reprezintă o măsură insuficientă după ce întregul Parlament a aplaudat un fost soldat nazist, relatează Reuters.

Dmitri Peskov a subliniat că Parlamentul Canadei trebuie să condamne public nazismul.

În timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa săptămâna trecută, Anthony Rota l-a prezentat în cursul unei ceremonii în Camera Comunelor pe Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, ca fiind “un veteran ucraineano-canadian din Al Doilea Război Mondial care s-a luptat pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor” şi “un erou ucrainean şi un erou canadian”.

Or, aceste afirmaţii “ignoră faptul că Hunka a servit în divizia 14 Waffen Grenadier a SS, unitate militară nazistă ale cărei crime împotriva umanităţii din timpul Holocaustului sunt bine documentate”, a denunţat duminică asociaţia de apărare a comunităţii evreieşti din Canada, Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC), care a solicitat scuze.

Anthony Rota şi-a anunţat marţi demisia după scandalul provocat de această situaţie.

Scandalul este comentat pe larg de autorităţile şi mass-media oficiale ruse, care prezintă ofensiva din Ucraina drept o luptă împotriva presupuşilor neonazişti la putere, sprijiniţi de Occident.

Ministrul polonez al educaţiei a anunţat marţi seară că a cerut o anchetă pentru a verifica dacă veteranul ucrainean care a luptat cu naziştii, omagiat în Parlamentul canadian, nu a comis infracţiuni în Polonia, în vederea unei eventuale extrădări a acestuia.

Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

”Având în vedere evenimentele scandaloase care au avut loc în parlamentul canadian /…/, am luat măsuri în vederea unei posibile extrădări a acestui bărbat în Polonia”, a scris Przemyslaw Czarnek pe X (vechiul Twitter).

Într-o scrisoare publicată tot pe X, ministrul i-a cerut preşedintelui Institutului pentru Memoria Naţională IPN, responsabil cu investigarea crimelor naziste şi comuniste, să ”verifice urgent în documente dacă Iaroslav Hunka nu este căutat pentru crime împotriva poporului polonez şi a polonezilor de origine evreiască”, caracteristicile acestor infracţiuni constituind un motiv pentru a solicita extrădarea sa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propaganda rusă promovează ‘la greu’ o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi

Propaganda rusă promovează 'la greu' o teorie a conspiraţiei privind moartea lui Raisi Luni dimineață, autoritățile iraniene au confirmat moartea președintelui țării, Ebrahim Raisi, în...

Competenţe legislative ale Parlamentului European

Competenţe legislative ale Parlamentului European Tratatele europene i-au conferit Parlamentului European o gamă largă de competenţe în calitate de organism al Uniunii Europene ales direct. În...

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!”

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!” Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.