Kremlinul: SUA vor trebui să răspundă pentru riscul de sănătate, dacă dau Kievului muniţii cu uraniu sărăcit

Publicat:

Kremlinul a declarat joi că Statele Unite vor trebui să răspundă pentru “consecinţele foarte triste” ale deciziei sale de a furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, relatează Reuters.

Pentagonul a anunţat miercuri un pachet de asistenţă pentru Ucraina care include muniţie cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams, care poate străpunge blindajul. Marea Britanie a trimis deja obuze similare.


Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că utilizarea intensă de către NATO a unor astfel de muniţii în bombardarea Iugoslaviei în 1999 a provocat o creştere a cazurilor de cancer şi de alte boli asociate.

“Aceste consecinţe sunt resimţite şi de generaţiile următoare ale celor care au intrat cumva în contact sau s-au aflat în zonele în care au fost folosite aceste arme”, a declarat el reporterilor, afirmând că acelaşi lucru se va întâmpla acum şi în Ucraina.

Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit este intens dezbătută. Coaliţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor cu Uraniu spune că ingerarea sau inhalarea chiar şi a prafului de uraniu sărăcit poate provoca cancere şi malformaţii congenitale.

Însă un raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu privind impactul uraniului sărăcit în Serbia şi Muntenegru, în Iugoslavia de atunci, a constatat că “nu există o contaminare semnificativă şi generalizată”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, instituţia de supraveghere nucleară a ONU, afirmă că studiile efectuate în fosta Iugoslavie, Kuweit, Irak şi Liban “au indicat că existenţa reziduurilor de uraniu sărăcit dispersate în mediu nu reprezintă un pericol radiologic pentru populaţia din regiunile afectate”.

Unii politicieni sârbi au contestat acest lucru şi au raportat o incidenţă crescută a tumorilor maligne şi a deceselor cauzate de acestea.

Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

Royal Society din Marea Britanie a afirmat într-un raport din 2002 că riscurile pentru rinichi şi alte organe în urma utilizării muniţiilor cu uraniu sărăcit sunt foarte scăzute, atât pentru majoritatea soldaţilor de pe teren, cât şi pentru cei care locuiesc în zona de conflict.

Marea Britanie afirmă în ghidul său că inhalarea unei cantităţi de praf de uraniu sărăcit suficient pentru a provoca leziuni ar fi dificilă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii ‘Okhmatdyt’ din Kiev este FALS

VIDEO - Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii 'Okhmatdyt' din Kiev este FALS Pe canalele rusești de Telegram...

Blinken: SUA sunt obligate să sprijine Ucraina cel puțin 10 ani

Blinken: SUA sunt obligate să sprijine Ucraina cel puțin 10 ani Indiferent cine va fi ales în SUA ca viitor președinte, țara va fi obligată...

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile Numărul abonaților Netflix a crescut cu 16,5% de la an la an în ultimul trimestru, încă...

Trei hackeri pro-ruşi, arestaţi în Spania din cauza atacurilor cibernetice în scopuri teroriste

Trei hackeri pro-ruşi, arestaţi în Spania din cauza atacurilor cibernetice în scopuri teroriste Trei hackeri pro-ruşi au fost arestaţi pentru presupuse atacuri cibernetice împotriva Spaniei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.