La alegeri trebuie să avem mai mulți candidați proeuropeni (opinie)

Publicat:

La alegeri trebuie să avem mai mulți candidați proeuropeni

Este în spiritul democrației să existe mai mulți candidați proeuropeni la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

O spune reprezentantul PAS Alexandru Trubca, după ce guvernarea și-a delegat propriul candidat la funcția de edil al Chișinăului. În lipsa unui consens privind înaintarea unui candidat comun, formațiunile de dreapta au venit cu propriii candidați la funcția de primar general și spun că astfel încearcă să ofere o alternativă sănătoasă actualei guvernări, transmite IPN.


Citeşte şi: Un deputat al Dumei de Stat cere lovirea țintelor NATO din Marea Neagră – Stiripesurse.md

Reprezentantul puterii spune că pe interiorul partidului de guvernare nici nu s-a luat în considerare opțiunea ca PAS să nu înainteze un candidat la funcția de primar general al Chișinăului. Alexandru Trubca spune că PAS agreează ideea mai multor candidați proeuropeni în cursa pentru Chișinău, iar ulterior să fie susținut doar candidatul proeuropean care a acces în turul doi.

La alegeri trebuie să avem mai mulți candidați proeuropeni

„Dacă ne uităm în istoria alegerilor locale, dreapta s-a consolidat mai mult în turul doi. Din punctul de vedere al spiritului alegerilor și democrației, îmi pare corect ca partidele să meargă cu propriile candidaturi, să încerce să-și convingă electoratul, și ulterior, în turul doi, să fie susținut candidatul care a strâns cele mai multe voturi de pe dreapta, pentru a învinge candidatul de stânga, iar în CMC să facă o coaliție pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a orașului”, a spus reprezentantul PAS Alexandru Trubca, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Reprezentanții unor formațiuni de dreapta spun că în cadrul alegerilor locale generale vor oferi alegătorilor opțiuni proeuropene sănătoase, pentru a asigura dezvoltarea democratică a orașului.

„Scopul meu e să ofer cetățenilor municipiului Chișinău o alternativă europeană. Un candidat care să combine experiența, profesionalismul, cunoștințele, cu viziunile și valorile proeuropene. Am avut discuții cu mai multe partide, dar din diferite motive, o coalizare a tuturor forțelor proeuropene sănătoase nu a fost posibilă”, a spus reprezentantul Platformei DA la alegerile locale, Victor Chironda.

La alegeri trebuie să avem mai mulți candidați proeuropeni

„Electoratul proeuropean, de dreapta, are gândire critică. Spre deosebire de cei care votează partide proruse, care sunt manipulați la greu și nu pot discerne falsurile de adevăr. Când oamenii au gândire critică, întotdeauna pe dreapta există câteva oferte, iar PAS nu poate acoperi toate aceste oferte. Lumea vrea să aibă 2-3 opțiuni electorale. De asta noi, cu colegii, am decis să înființăm o nouă forță politică, astfel încât până la parlamentare să oferim o soluție alternativă ca să putem păstra o majoritate de dreapta în Parlament”, a spus reprezentantul Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat.

„Modul în care guvernarea a tratat partidele de opoziție, inclusiv partidele proeuropene, creează un context diferit de ce am avut până acum și aceste partide ar putea să nu fie gata să discute cu guvernarea. Modul în care guvernarea ne tratează arată că participarea noastră în alegeri este justificată, nu știu în ce măsură pot ei miza pe opoziția proeuropeană ca să adune voturile care nu le ajung ca să câștige”, a spus reprezentantul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Ion Bulgac.

Alegerile locale generale vor avea loc la 5 noiembrie. În timpul scrutinului urmează să fie aleși 898 de primari. Campania electorală începe, oficial, la 6 octombrie.

CITESTE SI

Alexandr Kalinin a rămas fără cetățenia moldovenească

Alexandr Kalinin a rămas fără cetățenia moldovenească Președintele R. Moldova, Maia Sandu, i-a retras cetățenia moldovenească lui Alexandr Kalinin, un politician care a sprijinit în...

Trebuie delimitat proiectul european de guvernare

Trebuie delimitat proiectul european de guvernare Lipsa coeziunii la nivelul societății moldovenești este lucrul care lipsește cel mai mult țării noastre. În mod special, aceasta...

Alaiba va cere Parlamentului prelungirea regimului de IT Park

Alaiba va cere Parlamentului prelungirea regimului de IT Park Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, va propune Parlamentului prelungirea regimului de IT Park până...

Guvernul anunţă creşterea salariului minim

Guvernul anunţă creşterea salariului minim Salariul minim pe țară pentru anul 2024 ar urma să constituie 5.000 lei, ceea ce reprezintă o majorare cu 1.000...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.