La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează în ture de noapte

Publicat:

La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează în ture de noapte

Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.

Cercetările care indică faptul că cei care lucrează în ture de noapte se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative, l-au determinat pe dr. Sudhir Kumar, un neurolog din India, să tragă un semnal de alarmă, potrivit Express.co.uk


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

„Somnul din timpul zilei este mai ușor, deoarece nu este aliniat cu ceasul circadian și, prin urmare, nu reușește să îndeplinească funcția homeostatică a somnului. Acest fapt este susținut de numeroase studii asupra lucrătorilor în ture de noapte, care, ca grup, sunt predispuși la stres, obezitate, deficite cognitive și un risc ridicat de boli neurodegenerative”, a argumentat specialistul pe platforma pe X, potrivit stiripesurse.ro.

Problemele de sănătate sunt parțial evidente la lucrătorii care lucrează în ture de noapte, care sunt mai predispuși la stres, obezitate, deficite cognitive și un risc crescut de boli precum Alzheime, a arătat dr. Kumar.

Cum se acumulează proteinele dăunătoare care duc la boli neurodegenerative

Expertul a explicat că funcționarea sistemului limfatic joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului prin eliminarea deșeurilor proteice și a avertizat că, dacă acest sistem nu funcționează corect, se produce o acumulare de proteine dăunătoare care pot duce la boli neurodegenerative, relatează Irish Star.

„Factorii care suprimă sau duc la eșecul sistemului limfatic cresc riscul de demență. Printre aceștia se numără: îmbătrânirea, calitatea slabă a somnului, stilul de viață sedentar, bolile cardiovasculare, obezitatea, apneea de somn, nealinierea circadiană, abuzul de substanțe, depresia”, a declarat Dr. Kumar.

Cât de important e somnul

Specialistul a subliniat că cei care dorm bine trăiesc mai mult, cântăresc mai puțin, au o incidență redusă a tulburărilor psihiatrice și rămân mai mult timp intacte din punct de vedere cognitiv.

„Obiceiul de a dormi bine noaptea ar putea duce la o mai bună funcție cognitivă și la reducerea riscului de demență și de tulburări psihiatrice“, a concluzionat Sudhir Kumar.

Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH) din Marea Britanie, persoanele care dorm șase ore sau mai puțin pe noapte la vârsta de 50 și 60 de ani sunt mai predispuse să dezvolte demență mai târziu în viață.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Potrivit unui studiu din 2023, chiar și o reducere de un procent de somn profund în fiecare an pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani poate duce la o creștere cu 27% a riscului de a dezvolta demență.

„Studiile au sugerat că modelele de somn mai devreme în viață pot contribui la riscul de demență mai târziu. Atât somnul insuficient, cât și dormitul mai mult decât media au fost legate de o probabilitate mai mare de a dezvolta demență“, precizează NIH.

Totuși, a fost greu de determinat dacă aceste modificări ale somnului contribuie la apariția bolii sau dacă reflectă pur și simplu simptomele timpurii, mai arată Institutul.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Anatolie Nosatîi pleacă la Bruxelles

Anatolie Nosatîi pleacă la Bruxelles Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi pleacă la Bruxelles, în perioada 28-29 mai, unde va participa la cea de-a doua ediție a...

Sanchez, acuzat de Israel că ”incită la genocidul evreiesc”, lăudat pentru curaj de Autoritatea Palestiniană

Sanchez, acuzat de Israel că ''incită la genocidul evreiesc'', lăudat pentru curaj de Autoritatea Palestiniană Ministrul de externe israelian Israel Katz l-a acuzat marţi pe...

Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei

Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei, scrie Radio...

Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, ce include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16

Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16 Ucraina şi Belgia au semnat marţi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.