Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde a promis miercuri că va face “tot ceea ce trebuie” pentru a restaura stabilitatea preţurilor, cu prilejul unui colocviu organizat la Geneva de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), transmite AFP, potrivit agerpres.
“Vom restaura stabilitatea preţurilor şi vom face tot ceea ce trebuie”, a promis Christine Lagarde, făcând referire la inflaţia crescută care afectează majoritatea ţărilor din zona euro şi pe care instituţia de la Frankfurt, condusă de Lagarde, are misiunea de a o combate.
Citește și : Biden şi Macron au discutat despre principalele subiecte de politică externă
În discursul său, Christine Lagarde a menţionat şi faptul că “primele victime ale unei inflaţii ridicate sunt cei defavorizaţi, cei vulnerabili, cei mai slab plătiţi, sunt femeile”.
Săptămâna trecută, Christine Lagarde a sugerat că majorările de dobândă ale BCE vor continua şi dincolo de luna martie, pentru a controla inflaţia.
“În calitate de preşedinte al BCE, munca mea este mai degrabă limitată dar de o importanţă capitală şi aceasta este stabilitatea preţurilor, adică lupta împotriva inflaţiei generate de criza energetică, provocată de războiul teribil din Ucraina”, a subliniat Christine Lagarde la colocviul la care a participat şi directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, organizat cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor femeilor.
Citește și : Stoltenberg salută reluarea negocierilor cu Turcia privind aderarea Suediei şi a Finlandei
BCE a majorat deja costul creditului cu trei puncte procentuale, începând din luna iulie a anului trecut, şi anticipat a promis practic o nouă majorare cu 50 de puncte de bază la reuniunea Consiliului guvernatorilor din 16 martie. Este vorba de o majorare fără precedent a costului creditului de la înfiinţarea BCE, însă justificată în condiţiile în care rata inflaţiei este de patru ori mai mare decât ţinta BCE, respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna februarie, pentru a patra lună consecutivă, până la 8,5%, de la 8,6% în luna ianuarie, potrivit datelor Eurostat, însă inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.