Le-a pus pofta-n cui! Justiţia RESPINGE o cerere de căsătorie între două femei

Publicat:

Justiţia RESPINGE o cerere de căsătorie între două femei

Judecătoria sectorului Râșcani a respins plângerea cuplului LGBT Albina Ciuprin și Anhelina Kulyk împotriva Agenției Servicii Publice, care le-a refuzat înregistrarea căsătoriei. În total, cinci cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul, iar aceasta este prima decizie.

Albina Ciuprin din R. Moldova și Anhelina Kulyk din Ucraina au depus o cerere de înregistrare a căsătoriei în martie 2023. După ce Agenția Servicii Publice (ASP) a refuzat să înregistreze căsătoria, cuplul a atacat în instanță decizia.


Citeşte şi: Vizita premierulul belgian paralizează traficul din Chişinău – Stiripesurse.md

Pe 3 aprilie 2024, Judecătoria Râșcani a respins cererea împotriva ASP. Cuplul spune că va ataca decizia la Curtea de Apel.

Justiţia RESPINGE o cerere de căsătorie între două femei

„Suntem triste, ne-am așteptat la o decizie pozitivă. Am crezut că legea e mai presus de toate, dar nu e așa. Vom merge mai departe și ne vom apăra drepturile”, a spus Europei Libere Albina Ciuprin.

Instanța încă nu a publicat hotărârea în care să explice motivele care au stat la baza acestei decizii. Europa Liberă a cerut un comentariu de la ASP, dar nu a primit, deocamdată, un răspuns.

„Acum și în Moldova ne simțim liber”. Povestea unui cuplu LGBT, format dintr-o moldoveancă și o ucraineancă

Justiţia RESPINGE o cerere de căsătorie între două femei

„Hotărârile CEDO sunt prioritare în fața legilor locale, asta scrie chiar și în Constituție. Dacă CEDO a zis că orice stat membru al Consiliului Europei trebuie să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile formate din persoane de același sex, atunci statul nostru este obligat să aplice legea”, a spus Europei Libere Angelica Frolov.

Acum un an, și cuplul format din activiștii LGBT Angelica Frolov și Leo Zbanke a depus o acțiune în instanță în care a cerut statului drepturi egale, după ce ASP a refuzat să le oficializeze relația.

Justiţia RESPINGE o cerere de căsătorie între două femei

În cazul lor, prima ședință va avea loc la sfârșitul lui aprilie. În lunile iunie, octombrie și noiembrie urmează să fie examinate cererile depuse de alte trei cupluri LGBT.

Cuplurile intenționează să se plângă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dacă vor pierde toate procesele în instanțele naționale. „Vom ajunge la CEDO și vom câștiga”, este convinsă Frolov.

Angelica Frolov și Leo Zbanke a fost primul cuplu LGBT din R. Moldova care a depus o cerere de înregistrare a căsătoriei, în februarie 2023, după ce, în ianuarie, CEDO a spus că țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv R. Moldova și România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Autoritățile moldovene nu au comentat decizia CEDO și nu au făcut modificări legislative în această privință în anul care s-a scurs de atunci.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria Mai multe rachete au fost lansate duminică seara din nordul Irakului spre o bază a...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică...

Premier Energy anunţă că luni, 22 aprilie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere a rețelelor electrice

Premier Energy anunţă că luni, 22 aprilie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere a rețelelor electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă...

Horoscop 22 aprilie 2024

Horoscop 22 aprilie 2024 Iată ce vă rezervă astrele pentru ziua de luni, 22 aprilie, potrivit stiripesurse.ro. Ziua de luni este una plină de momente relaxante...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.