Lucrările de restaurare a clădirii Circului din Chișinău efectuate cu susținerea programului UE ‘Măsuri de Promovare a Încrederii’

Publicat:

De mai bine de opt luni se lucrează la înălțime, pentru reabilitarea acoperișului Circului din Chișinău. Aceste lucrări din prima etapă de restaurare și conservare sunt efectuate cu susținerea programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Începând cu martie 2023, au fost realizate următoarele:


Pentru a deveni o clădire eficientă energetic, au fost inițiate lucrările de schimbare a termoizolantul vechi, pe bază de vată din sticlă, cu unul nou pe bază de vată bazaltică și căptușit cu plăci de oxid de magneziu. Acum acoperișul circului va corespunde exigențelor eficienței energetice, iar noile materiale utilizate vor oferi și protecție anti-incendiu. La această etapă se lucrează pe trei sectoare, și anume: învelitoarea cupolei, acoperișul de tip terasă și termoizolarea cupolei pe interior.

În următoarea perioadă urmează să fie finalizată montarea învelitorii din tablă a cupolei.

O altă serie de lucrări realizate în prima etapă de restaurare și conservare realizate cu sprijinul UE și PNUD țin de înlocuirea fațadei vitrificate a clădirii principale. Până în acest moment au fost dezinstalate vechile vitralii la nivelele superioare, iar montarea noilor profiluri metalice și din aluminiu urmează să înceapă.

Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a alocat peste 1.800.000 euro, care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă.

Pentru următoarele etape, urmează ca autoritățile Republici Moldova să atragă finanțare, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare.

Edificiul Circului din Chișinău este o clădire cu o valoare arhitecturală deosebită, iar din luna mai 2022, clădirea a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Restaurarea și conservarea Circului sunt efectuate respectând standardele naționale și internaționale.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

În cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment Peste 300.000 oameni participă la Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc....

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.