Macedonia: Participare slabă la referendumul ”istoric” asupra schimbării numelui ţării

Publicat:

Perspectiva reconcilierii cu Grecia şi ancorării în Europa părea insuficientă, duminică, pentru a-i mobiliza masiv pe macedoneni, chemaţi să accepte prin referendum o schimbare a numelui micii ţări, relatează AFP, potrivit news.ro .

La ora 15.00 GMT (18.00, ora României), cu două ore înaintea închiderii secţiilor de votare, participarea la scrutin era de aproximativ 29%, a anunţat Comisia Electorală.


Citește și : Marea Britanie: Un bărbat a fost înjunghiat în plină figură în metroul londonez

În pofida faptului că acest scrutin este doar consultativ, o prezenţă prea slabă ar slăbi tabăra ”da” şi poziţia premierului social-democrat Zoran Zaev, înaintea unei ratificări de către Parlament, care necesită votul a două treimi din deputaţi, o majoritate de care acesta nu dispune.

Foarte discreţi anterior, promotorii unei campanii care îndeamnă la boicot, orchestrată pre reţele de socializare, au anunţat încă de la începutul după-amiezii o adunare în vederea sărbătoririi, seara, în faţa sediului Parlamentului. Ei intenţioneză să insiste asupra slabei mobilizări pentru a submina legitimitatea referendumului.

În cazul în care va fi confirmat, absenteismul puternic ar putea să se explice prin vremea frumoasă şi alegătorii din diaspora, estimaţi la 300.000-400.000 (din 1,8 milioane), potrivit unor estimări.

Citește și : Cutremur de 6,8 grade în apropiere de insula Ndoi din arhipelagul Fiji (USGS)

Reprezentanţi macedoneni nu şi-au ascuns, sub protecţia anonimatului, duminică, îngrijorarea de a nu atinge pragul particioprii, de 50%, un obiectiv afişat cu două zile mai înainte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.