Macron le cere aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”

Publicat:

Macron le cere aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Praga, le-a cerut marţi aliaţilor Ucrainei să “nu fie laşi” în faţa “puterilor devenite de neoprit”, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Războiul a revenit pe pământul nostru, puterile devenite de neoprit îşi extind ameninţarea în fiecare zi, atacându-ne mai mult. Va trebui să fim la înălţimea Istoriei şi a curajului pe care îl presupune aceasta”, a declarat şeful statului francez într-un discurs adresat comunităţii franceze.


Citeşte şi: Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor” – Stiripesurse.md

“Ne apropiem cu siguranţă de un moment în Europa noastră în care va fi necesar să nu fim laşi”, a spus preşedintele francez la începutul vizitei sale în Cehia. “Nu vrem niciodată să vedem tragediile care vin”, a avertizat el.

Macron le cere aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”

Vizita în Republica Cehă îşi propune să arate “atenţia sa specială” acordată Europei Centrale, a explicat anturajul său pentru presă.

Preşedintele Emmanuel Macron urmează să se întâlnească cu omologul său ceh Petr Pavel, pe care l-a primit la Paris în decembrie, şi să semneze cu premierul Petr Fiala un plan de acţiune pe perioada 2024-2028 pentru un parteneriat strategic bilateral în care “problemele de apărare vor fi cheia” în contextul actualului război, a mai spus el.

Săptămâna trecută, Emmanuel Macron a făcut declaraţii controversate cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, deşi a admis că nu există “un consens” în prezent asupra acestei chestiuni. Guvernul francez a clarificat ulterior că ar fi vorba despre misiuni necombatante.

Macron le cere aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”

Însă marea majoritate a aliaţilor occidentali, printre care SUA şi Germania, s-au distanţat de declaraţiile preşedintelui francez şi au dat asigurări că nu se pune problema trimiterii de militari pe teritoriul ucrainean, oferind astfel o imagine a diviziunii în tabăra occidentală.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în legătură cu o “ameninţare reală” de război nuclear în cazul unei escaladări.

“Nu suntem în război împotriva poporului rus şi refuzăm să intram într-o logică a escaladării”, a răspuns Macron într-o declaraţie pentru ziarul ceh Pravo, subliniind că va lansa această “dezbatere” asupra a “tot ceea ce se poate face pentru a sprijini Ucraina”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producția industrială crește cu 10% în luna februarie

Producția industrială crește cu 10% în luna februarie În luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 producția industrială s-a majorat cu 10%. Citește și: Ar...

Văduva lui Navalnîi se teme că Putin ar putea declanşa infernul: ‘este impredictibil, ar putea folosi arma nucleară’

Văduva lui Navalnîi se teme că Putin ar putea declanşa infernul: 'este impredictibil, ar putea folosi arma nucleară' Iulia Navalnaia, văduva defunctului disident rus Aleksei...

Ambasadorul UE la Chișinău, în vizită la Cahul. A vorbit despre importanța colaborării strânse între oameni, instituții și comunități în procesul de integrare europeană 

Ambasadorul UE la Chișinău, în vizită la Cahul. A vorbit despre importanța colaborării strânse între oameni, instituții și comunități în procesul de integrare europeană Ambasadorul...

Ar fi fost violată și lovită la cap. Cauza preliminară a morții gravidei din Orhei

Ar fi fost violată și lovită la cap. Cauza preliminară a morții gravidei din Orhei Tânăra gravidă din Orhei care a fost găsită moartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.