MAI și SIS vor putea bloca accesul la conținut web cu caracter infracțional

Publicat:

MAI și SIS vor putea bloca accesul la conținut web cu caracter infracțional

Procedurile de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și de dispunere a conservării datelor informatice vor fi reglementate mai clar în legislație. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat de membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Citeşte şi: Biden promite noi măsuri pentru apărarea aeriană a Ucrainei – Stiripesurse.md


Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, documentul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, în contextul implementării modificărilor la Legea comunicațiilor electronice, adoptate în 2020, precum și a Convenției privind criminalitatea informatică, ratificată în 2009. De menționat că, în 2020, au fost adoptate modificări legislative, care vizează sistarea accesului la conținut infracțional, însă nu a fost prevăzut expres care autorități au competența de a dispune o astfel de măsură.

MAI și SIS vor putea bloca accesul la conținut web cu caracter infracțional

În acest context, autorii propun ca Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate să aibă atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional. Acest lucru se va realiza cu respectarea unor principii clare, stipulate în lege: proporționalitatea; aplicarea măsurii tehnice de sistare cel mai puțin restrictive; informarea privind motivele sistării accesului și căile de atac; revizuirea periodică a necesității sistării în continuare a accesului la o anumită pagină web; respectarea dreptului furnizorilor de servicii de a aplica, din proprie inițiativă, alte măsuri pentru prevenirea utilizării abuzive a serviciilor sale.

Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile. Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată. De asemenea, cadrul legal a fost completat cu criterii privind sistarea accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului web.

MAI și SIS vor putea bloca accesul la conținut web cu caracter infracțional

O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței Ministerului Afacerilor Interne de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale. Acest lucru va permite punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică. Esența conservării datelor informatice constă în prevenirea dispariției datelor informatice cu valoare probatorie, după alterarea sau ștergerea lor, inclusiv în urma expirării termenului legal de păstrare a datelor cu privire la traficul informatic, care este de șase luni. Potrivit notei informative a proiectului, conservarea datelor informatice nu este о ingerință în viața privată, deoarece nu presupune oferirea datelor respective către autoritățile abilitate, ci este о măsura de asigurare a integrității datelor pentru ulterioara obținere în condițiile legii.

Proiectul de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice urmează a fi examinat în plenul Parlamentului. Autorii propun ca modificările legislative să intre în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Guvernul va elabora instrucțiunile privind punerea în aplicare a prevederilor care vizează sistarea accesului la conținut infracțional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască...

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol Motorul celui de-a doua trepte a rachetei Falcon 9...

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă Pielea unui mamut lânos siberian a fost expusă la condiţii atât de glaciale, în...

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.