Maia Sandu, dispusă să ofere cetățenia moldoveană membrilor trupei rock rusești anti-război Bi-2

Publicat:

Maia Sandu, dispusă să ofere cetățenia moldoveană membrilor trupei rock rusești anti-război Bi-2

Președinta Maia Sandu a declarat că este dispusă să ofere cetățenia moldoveană celor câțiva membri ai cunoscutei trupe rock rusești anti-război Bi-2 care au depus cereri.

Maia Sandu a făcut afirmația într-un amplu interviu acordat cunoscutului blogger rus Vduti. Șefa statului a spus că dosarele solicitanților încă nu au ajuns la ea, dar sunt supuse acum verificărilor. În cazul în care acestea vor fi în ordine, ea va semna decretul prezidențial, potrivit moldova.europalibera.org.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

În numai șase ore de la publicare, interviul a adunat peste 10 milioane de vizualizări. În interviu, Maia Sandu vorbește pe larg despre invazia rusă în Ucraina și consecințele războiului asupra Republicii Moldova, despre dezinformarea rusă și situația presei moldovene, despre integrarea europeană, dar și alegerile prezidențiale de la toamnă care vor fi organizate concomitent cu referendumul pro-european.

Anterior, într-un interviu pentru Europa Liberă, managerul trupei Bi-2, Igor Rubinstein, a afirmat că membrii Bi-2 care au cerut cetățenia Republicii Moldova au ales această țară datorită „confortului și securității” pe care le oferă, dar și legăturilor pe care le au cu muzicieni moldoveni.

Rubinstein a spus că nu poate dezvălui deocamdată identitatea muzicienilor care au cerut cetățenia moldoveană, dar a recunoscut că s-au aflat în legătură cu șeful administrației prezidențiale de la Chișinău, Adrian Băluțel, înainte de a depune cererile, pentru a afla ce acte sunt necesare.

Președinția de la Chișinău nu a precizat numele muzicienilor Bi-2 care au cerut cetățenia Moldovei. Publicația rusă „Verstka” a scris că ar fi vorba despre trei membri ai grupului, printre care nu se numără liderii trupei – Leva (Egor Bortnik) și Șura (Aleksandr Uman). În total, șapte persoane ar fi solicitat cetățenia moldoveană – trei muzicieni și membri ai familiilor lor.

Anunțând primirea cererilor de cetățenie din partea membrilor trupei Bi-2, șeful administrației prezidențiale de la Chișinău, Adrian Băluțel, a spus că ele vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Șefa statului poate acorda străinilor cetățenia prin procedură simplificată în interes național, fără ca noii cetățeni să fi îndeplinit condițiile obișnuite, cum ar fi aceea de a fi locuit în R. Moldova o perioada îndelungată.

Bi-2 a plecat din Rusia în Israel, în 2023, după ce solistul Leva a fost declarat „agent străin”. Necazurile Bi-2 au început în aprilie 2022, când trupa a refuzat să cânte pe scena unui concert unde erau afișate simboluri ale invaziei rusești în Ucraina, iar alte concerte i-au fost interzise.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vulcanul Ibu din Indonezia, aflat pe „Inelul de foc” al Pacificului, a început să erupă. Unde pleacă locuitorii

Vulcanul Ibu din Indonezia, aflat pe „Inelul de foc” al Pacificului, a început să erupă. Unde pleacă locuitorii Mai multe localități de pe o insulă...

VIDEO – Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului s-ar fi prăbușit

Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului s-ar fi prăbușit Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la un elicopter implicat într-un ”incident” în timp ce...

Votat în Parlament. Lucrările de construcție zgomotoase, interzise în blocuri duminică, de sărbători și după ora 18.00

Votat în Parlament. Lucrările de construcție zgomotoase, interzise în blocuri duminică, de sărbători și după ora 18.00 Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi...

Tentativă de lovitură de stat în RD Congo

Tentativă de lovitură de stat în RD Congo Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică dejucarea unei tentative de lovitură de stat în care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.