Maia Sandu ‘ia taurul de coarne’ în Moldova: Cere demisia guvernului şi dizolvarea parlamentului!

Publicat:

Republica Moldova are nevoie de un nou parlament şi de un nou guvern, i-a transmis vineri preşedintele ales Maia Sandu premierului Ion Chicu în cursul unei discuţii telefonice despre ultimele evoluţii politice de la Chişinău, apreciind că demisia guvernului este cea mai scurtă cale spre realizarea acestui obiectiv, relatează Radio Chişinău şi Deschide.md., potrivit agerpres.

În aceeaşi discuţie telefonică, Maia Sandu a subliniat că bugetul prezentat de guvern nu este în măsură să ajute cetăţenii, dimpotrivă, proiectul ar conţine scheme prin care banii publici ar putea fi deturnaţi de la obiectivele lor iniţiale.


Citește și: Greg Meeks este primul preşedinte de culoare al Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor

La rândul său, premierul Ion Chicu a declarat într-o postare pe Facebook că împărtăşeşte pe deplin opinia preşedintelui ales Maia Sandu despre dizolvarea urgentă a parlamentului, dar fără a exprima vreo opinie cu privire la demisia guvernului său, notează Radio Chişinău.

Referitor la proiectul de buget pe anul viitor, Chicu a indicat că reprezentanţi ai guvernului sunt gata să prezinte argumente pentru bugetul pe care acesta l-a propus.

Mai multe formaţiuni politice pledează direct sau mai puţin direct pentru o resetare a scenei politice din Republica Moldova ca urmare a votării joi pe bandă rulantă a unei serii de legi controversate, prin încălcarea regulamentului parlamentului, ceea ce denotă “disfuncţionalităţi esenţiale” în funcţionarea legislativului, a declarat vineri pentru Europa Libera Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de control finanţe publice, deputat din partea Platformei Demnitate şi Adevăr, fost ambasador în SUA

După altercaţii, busculade, huiduieli şi întreruperi repetate, parlamentul de la Chişinău a votat în grabă joi o serie de legi controversate, oficializând practic o nouă alianţă parlamentară constituită din socialişti, deputaţii Platformei “Pentru Moldova’ (transfugi) şi Partidul Şor, potrivit mai multor observatori moldoveni, care evocă o “lovitură de stat parlamentară”.

“Într-o singură zi au fost votate în prima lectură o serie de legi extrem de toxice, care nu au avizele guvernului, nu au avizele ministerelor de specialitate şi nu întrunesc un consens nici măcar în cadrul comisiilor de specialitate din parlament”, susţine Igor Munteanu, enumerând printre acestea “schimbarea spaţiului de emisie şi a timpului de emisie pentru limba română”, “trei legi (388, 389 şi 340) care aduc nişte schimbări importante în relaţiile dintre Chişinău, guvernul central şi Autonomia găgăuză”, precum şi trecerea Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS) din subordinea preşedintelui în cea a parlamentului. “În perioada mandatului lui Igor Dodon, SIS-ul îi raporta direct, personal, fără interferenţe din partea parlamentului”, adaugă el.

“Partidul Socialiştilor se grăbeşte foarte mult, încalcă procedurile cu intenţia clar declarată de a-şi consolida poziţiile în perioada de după pierderea puterii politice de către liderul lor spiritual şi politic, Igor Dodon”, apreciază parlamentarul moldovean.

În opinia analistului Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional, se poate vorbi despre constituirea unei noi majorităţi parlamentare neoficiale, conduse din umbră de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Citește și: Adolf Hitler a fost ales consilier muncipial în Namibia

Într-un editorial publicat vineri, Nicolae Negru scrie că evenimentele de joi s-au derulat după un scenariu scris cu mult înainte de alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie. “De atunci s-a observat o schimbare în atitudinea deputaţilor lui Şor şi Plahotniuc faţă de Dodon”. Astfel, spune el, se adevereşte informaţia Ziarului Naţional că Dodon s-a întâlnit pe insula Halkidiki cu Plahotniuc şi un oficial rus. “Acţiunile de ieri seamănă cu o ofensivă prorusă pe toate fronturile”, opinează el.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor consideră că transferul SIS din subordinea preşedintelui sub controlul deputaţilor este un act prin care guvernarea a încercat să umbrească oficializarea coaliţiei majoritare dintre Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Partidul Şor şi deputaţii platformei parlamentare “Pentru Moldova”, potrivit IPN.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste...

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE În perioada 17-18 mai, Președinta Republicii Moldova, Maia...

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii Doi nerezidenți au încercat să introducă...

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară Unul dintre avantajele de a fi un nomad...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.