Malala Yousafzai s-a întors în Pakistan, la aproape şase ani după ce a fost împuşcată de către talibani

Publicat:

La aproape şase ani după ce a fost împuşcată în faţă de către talibani pentru că a susţinut drepturile femeilor, Malala Yousafzai, în vârstă de 20 de ani, s-a întors joi în Pakistan, anunţă CNN, potrivit news.ro .

Yousafzai a ajuns pe aeroportul internaţional Benazir Bhutto protejată de forţe de securitate joi dimineaţă.


Citește și : Spania : Poliţia a arestat doi agenţi de poliţie catalani aflați cu Carles Puigdemont în momentul arestării lui

Yousafzai, cea mai tânără persoană care a primit Premiul Nobel pentru Pace, se va întâlni, cel mai probabil, cu prim-ministrul Shahid Khagan Abbasi în timp ce se află la Islamabad, autorităţile luând măsuri excepţionale de securitate cu ocazia vizitei.

Vizita ei reprezintă un eveniment important în Pakistan, acolo unde mulţi o văd pe Malala ca pe un erou, în timp ce alţii o consideră o agitatoare care ar trebui redusă la tăcere.

Locuitorii oraşului său natal, Mingora, aflat în districtul Swat, erau entuziasmaţi de sosirea ei, exprimându-şi speranţele că Malala îi va vizita.

„Ar fi trebuit să se întoarcă mult mai devreme, îi urăm bun venit, ea este mândria lumii, de ce nu ar fi şi a noastră? Curajul ei este un exemplu pentru educaţie în această zonă. Ea a învins frica în Swat”, a declarat Niaz Ahmed, un prieten al tatălui Malalei.

O elevă a şcolii de modele Khusal, unde Malala studia înainte să fie împuşcată, a declarat că Malala este idolul ei. „Ea este singurul motiv pentru care fetele merg la şcoală în Swat”, a declarat Faryal Niaz.

Fazal Khaliq, un profesor, a declarat că majoritatea oamenilor nu se aşteptau ca Malala să se întoarcă aşa devreme şi s-ar bucura ca ea să facă vizite mai frecvente.

În 2012, un membru al talibanilor a atacat-o pe Yousafzai, pe atunci în vârstă de 14 ani, în timp ce se afla într-un autobuz şcolar în Mingora.

Rănită grav, Yousafzai a fost transportată cu elicopterul către mai multe spitale militare din Pakistan, unde medicii au plasat-o într-o comă indusă pentru a putea fi transportată în Marea Britanie.

La o săptămână de la atac, Yousafzai şi-a revenit la spitalul “Queen Elizabeth” din Birmingham.

Yousafzai a continuat să susţină dreptul femeilor la educaţie, oriunde în lume. Ea a înfiinţat Fondul Malala, care investeşte în iniţiative locale de educaţie în Pakistan, Afghanistan, Nigeria, Kenya şi Iordania unde se concentrează pe refugiaţii sirieni.

După atacul asupra lui Yousafzai, talibanii au emis un comunicat în care au susţinut că o vor ataca din nou dacă va supravieţui.

Citește și : Venezuela : Un presupus incendiu a făcut 68 de morţi într-un comisariat

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.