Marinarii pot refuza să navigheze prin Marea Roşie pe măsură ce rebelii Houthi îşi intensifică atacurile

Publicat:

Marinarii pot refuza să navigheze prin Marea Roşie pe măsură ce rebelii Houthi îşi intensifică atacurile

Marinarii au dreptul de a refuza să navigheze pe navele care trec prin Marea Roşie, conform unui nou acord convenit la nivel de sector, pe măsură ce situaţia escaladează şi din ce în ce mai multe nave sunt atacate de rebelii Houthi, au anunţat vineri un sindicat al navigatorilor şi mai multe asociaţii reprezentantive, transmite Reuters.

Începând de la mijlocul lunii noiembrie anul trecut, rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat atacurile cu rachete şi drone în Marea Roşie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Marinarii rămân în continuare în bătaia puştii şi au semnat acorduri pentru primi o plată dublă atunci când intră în zonele cu risc ridicat.

În luna decembrie, zonele considerate cu risc forte mare au fost extinse pentru a include şi zona de sud a Mării Roşii, în cadrul acordurilor negociate între navigatori şi companiile de shipping sub umbrela unui forum cunoscut sub denumirea de Forumul Internaţional de Negociere Colectivă (IBF).

Conform ultimului acord IBF, marinarii trebuie să primească un preaviz cu şapte zile înainte de a intra în zonă şi au dreptul de a fi repatriaţi spre o altă locaţie pe socoteala companiei de shipping, au precizat Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transport (ITF) şi Grupul Comun de Negociere (JNG), într-un comunicat de presă. Acordul include de asemenea un pachet compensatoriu egal cu salariul de bază pe două luni.

“Decizia de a include dreptul marinarilor de a refuza să navigheze nu a fost un pas adoptat cu uşurinţă, deoarece asta ar putea afecta în mod negativ comerţul mondial, dar siguranţa navigatorilor este primordială”, se precizează în comunicat. “Din păcate, conflictul din regiune a escaladat, cu noi atacuri, din ce în ce mai sofisticate, asupra navelor comerciale”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transport (ITF), principala organizaţie sindicală pentru navigatori, a îndemnat guvernele să asigure eliberarea celor 25 de marinari răpiţi de rebelii Houthi, după ce la data de 19 noiembrie au atacat nava Galaxy Leader. Din echipajul navei capturate face parte şi un român.

Aproximativ 12% din comerţul mondial trece prin Marea Roşie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline Şerveţelul pe care FC Barcelona s-a angajat să îl...

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025 Take Two a anunţat că va lansa un nou joc din seria...

VIDEO – Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie

VIDEO - Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie Arabia Saudită a arătat lumii o...

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie ‘solo’

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie 'solo' Călătoria de unul singur poate fi o experiență plină de satisfacții,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.