Medvedev după atacul din sala de concerte de lângă Moscova: ‘Ar trebui să-i omorâm? Ar trebui. Și o vom face’
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse , a declarat luni că autorii din spatele atacului mortal de la sala de concerte din Moscova ar trebui să fie „fi uciși”, scrie The Moscow Times.
„Ar trebui să-i omorâm? Ar trebui. Și o vom face”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram a doua zi după ce patru suspecți au fost plasați în arest preventiv de către un tribunal din Moscova, potrivit stiripesurse.ro.
Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS
Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev, care a devenit unul dintre cei mai vitriolanți politicieni pro-război din Rusia în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei, a susținut că „este mai important să-i ucidem pe toți cei implicați” în atacul din Moscova decât doar pe cei patru suspecți ținuți în arest.
„Toți: cei care au plătit, cei care au simpatizat, cei care au ajutat”, a afirmat Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. „Omorâți-i pe toți”, a mai spus el.
Într-o postare în limba engleză pe X (fostul Twitter) de duminică, Medvedev a promis că va „răzbuna pe fiecare” victimă a atacului din Moscova.
Medvedev face parte din mulțimea din ce în ce mai mare de oficiali ruși de top care cer ridicarea unui moratoriu de trei decenii privind pedeapsa capitală.
Criticii au avertizat asupra consecințelor neprevăzute asupra acestei inițiative, având în vedere utilizarea pe scară largă de către Rusia a legilor anti-terorism și anti-extremism pentru înlăturarea unor personalități anti-război din diferite medii sociale.
În 2023, autoritățile au deschis un număr record de cazuri de terorism, în timp ce așa-numita „mișcare internațională LGBT” și rețeaua regretatului lider al opoziției Aleksei Navalnîi au fost desemnate drept extremiști.
Pedeapsa capitală este legală în Rusia, dar nu au mai avut loc execuții din 1996, când președintele Boris Elțîn a emis un decret care stabilea un moratoriu de facto, confirmat în mod explicit de Curtea Constituțională în 1999.
Codul penal rusesc prevede în prezent pedeapsa cu moartea pentru cinci infracțiuni: crimă, genocid și tentativă de omor, fie că este vorba de un judecător, de un ofițer de poliție sau de un oficial de stat.
Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis duminică cererea procurorilor ca toţi cei patru suspecți în cazul atacului de vineri să fie arestaţi preventiv pentru două luni.
FSB a anunțat că i-a reținut sâmbătă pe presupușii atacatori în regiunea Briansk, notează Meduza. Bărbații se îndreptau cu mașina spre granița ruso-ucraineană, susțin autoritățile din Federația Rusă.
Pe canalele rusești de Telegram au apărut mai multe fotografii și videoclipuri în care doi dintre cei patru bărbați, Şamsidin Fariduni și Saidakrami Raceabalizoda, sunt torturați de către forțele de securitate în timpul interogatoriului.
Lui Saidakrami Raceabalizoda i-ar fi fost tăiată o ureche de către forțele de ordine în timpul interogatoriului și apoi ar fi fost obligat să o mănânce, potrivit Meduza.
Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova
Canalele rusești de Telegram au publicat imagini cu Şamsidin Fariduni în timp ce acesta era întins la sol, fără pantaloni, în timp ce este torturat prin electrocutarea organelor genitale.
Muhammadsober Faizov a fost dus în sala de judecată într-un scaun cu rotile. El a fost spitalizat după ce a fost reținut. În instanță nu a reacționat la ce se întâmplă în jurul său.
Dalerdjon Mîrzoev a apărut în sala de judecată cu un ochi vânăt și cu o pungă ruptă în jurul gâtului.