Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Cancelaria de Stat, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, UNICEF Moldova și PNUD Moldova, împreună cu alți parteneri din mediul privat și de stat, au lansat campania de informare „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic”.
Scopul campaniei este focusat pe educația cetățenilor privind respectarea regulilor de circulație și prevenirea accidentelor rutiere din țară și pentru a salva viețile umane.
Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi
Lansarea campaniei a avut loc pe teritoriul parcării UTM unde, pe lângă public, au fost prezenți și oficialii de stat și reprezentanții partenerilor externi, care au reiterat angajamentul de a asigura prin efort comun, un mediu sigur pe drumurile din Moldova, dar și de a responsabiliza participanții la traficul rutier.
„Siguranța în trafic începe de la fiecare dintre noi, de la atitudinea prietenoasă și responsabilitatea asumată atunci când urcăm la volan. Această campanie de informare vine să aducă aminte șoferilor, dar și pietonilor că viața are prioritate și această prioritate poate fi menținută doar prin asumarea comună a unui comportament responsabil. Drumurile pot fi sigure în Republica Moldova dacă împreună vom respecta regulile de circulație și regulile bunului simț”, a subliniat Adrian Efros, Ministru al Afacerilor Interne.
De menționat că, în cele 11 luni ale anului 2023, s-au înregistrat 1.810 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 183 de persoane și-au pierdut viața, iar altele 2.077 s-au ales cu diverse traumatisme din cauza accidentelor rutiere. De asemenea, de la începutul lunii noiembrie s-au înregistrat 141 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 14 persoane au decedat, iar altele 157 au fost traumatizate. Acest bilanț face necesară intervenția MAI și a comunității pentru prevenirea accidentelor rutiere și salvarea de vieți.
În cadrul evenimentului a participat reprezentanta de Țară UNICEF Moldova, Maha Damaj. Oficiala a subliniat că „Visul echipei UNICEF este ca fiecare copil să trăiască și să prospere într-un mediu sănătos și sigur. Îmbunătățirea siguranței în trafic va contribui la dezvoltarea activităților fizice, călătoriilor active, independenței și bunăstării lor. Încurajăm autoritățile Republicii Moldova să reinventeze mobilitatea populației prin facilitarea și promovarea ciclismului, utilizarea transportului public și mersul pe jos. Asta înseamnă mai multe beneficii sociale, economice pentru toți copiii și familiile lor”.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost organizate și alte activități pentru creșterea conștientizării populației în ceea ce ține de siguranța rutieră.
Iar pentru a arăta cum au loc operațiunile de salvare, angajații instituțiilor subordonate MAI au simulat unele situații de risc și au demonstrat echipamentele utilizate în procesul de descarcerare.
Campania de informare „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic” este o inițiativă care vine să informeze cetățenii Republicii Moldova și să responsabilizeze participanții la trafic, pentru a reduce numărul de accidente rutiere și a salva vieți.
Datele generalizate la nivel național cu referire la „cauzele producerii accidentelor rutiere”, pentru 10 luni ale anului 2023, prezintă următoarele rezultate:
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere:
Potrivit datelor statistice extrase, referindu-ne la mediul producerii accidentelor rutiere, proporționalitatea acestora este următoarea:
Astfel, indicii generalizați, supuși analizei, ne arată că mediul urban este în topul producerii accidentelor rutiere, unde au fost înregistrate 50,21% din numărul total de accidente produse pe teritoriul țării, sau 834 (a.p.923, -9,64%) accidente, în urma cărora 24 (a.p.23, +4,35) persoane au decedat, iar altele 917 (a.p.995, -7,84%) s-au ales cu diferite traumatisme.
Urmare a analizei datelor supuse evidenței se atestă că, principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere în mediul urban sunt:
Neacordării priorității pietonilor;
Viteză neadecvată vizibilităţii, condiţiilor, situaţiei rutiere;
Neacordarea priorității altor autovehicule.
Referindu-ne la mediul rural stabilim că, au fost comise 21,73% din numărul total de accidente produse pe teritoriul țării sau 361 (a.p.433, %) accidente, în urma cărora 38 (a.p.46, %) persoane au decedat, iar altele 396 (a.p.461, %) s-au ales cu diferite traumatisme.
Urmare a analizei datelor supuse evidenței se atestă că, principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere în mediul rural sunt:
Viteză neadecvată vizibilității, condițiilor, situației rutiere;
Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești
Stare de ebrietate alcoolică, adormire la volan;
Conducere imprudentă.
Toți acești indicatori arată necesitatea intervenției de urgență cu activități diversificate pentru conștientizarea publicului larg cu privire la pericolele pe care le întâlnim la tot pasul pe drumurile publice, din cauza încălcărilor multiple a regulilor de circulație.
Pentru ca activitățile de conștientizare să poată avea loc la scară națională, pe cât mai multe canale de comunicare este necesară implicarea a cât mai multor actori instituționali, privați și din mediul social, presa în special, pentru a putea fi abordat un public cât mai larg prin mijloace atractive de atragerea atenției.