Ministerul Justiției contestă sentinţa dată în cazul lui Gheorghe Petic

Publicat:

Ministerul Justiției contestă sentinţa dată în cazul lui Gheorghe Petic

Ministerul Justiției va contesta la Curtea de Apel decizia primei instanțe care a hotărât să admită parțial cererea fostului polițist Gheorghe Petic prin care statul este obligat să-i achite acestuia un prejudiciu moral în sumă de 2 milioane de lei pentru condițiile inumane și degradante la care a fost supus fiind deținut în penitenciar, transmite Anticoruptie.md.

Deocamdată nu este clar ce aspecte din decizie vor fi contestate, „posibil nu va fi constestată în totalitate”, spun reprezentanții din cadrul ministerului. Instituția are dreptul și reponsabilitatea să facă acest lucru în termen de 30 de zile, așa că o va face, mai adaugă aceștia.


Citeşte şi: Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate – Stiripesurse.md

De altă parte, Gheorghe Petic a anunțat oficial prin intermediul unei postări făcute pe o rețea de socializare că nu va contesta hotărârea instanței de judecată luată în data de 17 mai curent, „chiar dacă considerăm că sunt temeiuri suficiente de contestare”. Petic a venit și cu unele argumente pentru decizia luată.

Ministerul Justiției contestă sentinţa dată în cazul lui Gheorghe Petic

„Motive de a NU contesta:

1. Bugetul sărac al ţării, mai ales că suma de despagubire nu va fi luată din buzunarele judecătorilor și procurorilor;

2. Nu este esențial pentru mine banii, ci dreptatea;

3. Nu vreau să admit unele speculații că chipurile vreau să mă pricopsesc cu bani din visteria ţării cu orice preţ;

4. Nu aș dori să ajung la Curtea de Apel, deoarece trebuie să trăiesc iar momentele trecutului din anul 2018-2019, ceea ce psihologic este extrem de complicat.”, a spus Petic.

Pe lângă argumente, Gheorghe Petic a venit cu un apel către ministra Jusiției, Veronica Mihailov-Moraru, să nu conteste decizia primei instanțe. În acest fel, spune el, ministerul va arăta societății prin cazul său că celor care le-au fost fabricate dosare au fost în sfârșit îndreptățiți.

„Doamna Ministru a Justiției Vă îndemn să arătăm cetățenilor că, în premieră, în Republica Moldova într-un dosar fabricat politic s-a facut dreptate cap-coada, vinovații au fost găsiți și puși pe banca acuzaților, iar păgubașului i-au fost întoarse despăgubirile aduse facândui-se dreptate. Lecție dură pentru procurori și judecători!!! Mai limpede acțiune de reformare a justiției nu o poate face nici comisia pre-vetting sau vetting. Haideți să reformăm justiția și prin întoarcerea prejudiciului pentru dosarele fabricate, voi Ministerul Justiței la asta lucrați, iar noi cetățenii asta ne dorim, dreptate.”, a menționat Petic.

Ministerul Justiției contestă sentinţa dată în cazul lui Gheorghe Petic

Precizăm că examinarea în prima instanță a început în aprilie 2022. În total, au avut loc nouă ședințe în care Gheorghe Petic împreună cu avocata sa au prezentat patru volume de probe „despre cum justiția a comis o crimă, dar si despre condițiile degradante și inumane”. Suma percepută de Petic pentru prejudicii morale și materiale este de 6 milioane de lei.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament.

Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, acolo unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă. Judecătoria Orhei l-a achitat pe Gheorghe Petic în noiembrie 2021, după ce procurorii și-au retras acuzaţiile, iar pretinsa victimă a recunoscut în instanţă că a fost plătită ca să facă declaraţii false.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meteo 16 iunie 2024: Ploi slabe în nordul țării. Ce maxime vom avea

Meteo 16 iunie 2024: Ploi slabe în nordul țării. Ce maxime vom avea Astăzi, meteorologii prognozează ploi slabe și cer noros pe teritoriul Republicii Moldova....

Evenimentele Zilei de 16 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 16 iunie în Istorie 16 iunie este a 167-a zi a calendarului gregorian și ziua a 168-a în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 16 iunie 2024

Horoscop 16 iunie 2024 Este o zi cu experienţe de neuitat, în care armonia, dragostea şi relaxarea primează. Unii nativi vor fi în centru atenţiei...

Americanii au inventat vinul cu aromă de înghețată, perfect pentru vară

Americanii au inventat vinul cu aromă de înghețată, perfect pentru vară St. Julian Winery & Distillery a lansat un vin dulce cu aromă de înghețată. Boom...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.