Ministrul egiptean al afacerilor externe va efectua o vizită în Siria şi Turcia

Publicat:

Ministrul egiptean al afacerilor externe, Sameh Shoukri, va efectua luni o vizită în Siria şi Turcia, două ţări cu care Cairo a reluat recent relaţiile diplomatice, după o întrerupere de peste zece ani, a anunţat biroul acestuia, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Vizita “este un mesaj de solidaritate a Egiptului cu cele două ţări surori după cutremurul” din 6 februarie, soldat cu aproape 46.000 de morţi în Turcia şi Siria, potrivit comunicatului.


Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

A doua zi după seism, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi l-a sunat pe omologul său sirian Bashar al-Assad, o convorbire fără precedent între cei doi şefi de stat. Ulterior, preşedintele egiptean l-a sunat şi pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, fost mare inamic, dar cu care s-a salutat totuşi în noiembrie, la Cupa mondială de fotbal din Qatar.

Relaţiile nu au fost niciodată rupte între Cairo şi Damasc în pofida războiului din Siria, declanşat de reprimarea manifestaţiilor antiregim în 2011, în siajul Primăverii Arabe care a dus şi la înlăturarea de la putere a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak.

Egiptul a pledat mereu pentru “o soluţie politică” în Siria, fără a evoca niciodată soarta lui Assad, a cărui plecare de la putere a fost multă vreme o condiţie sine qua non pentru mai multe ţări arabe.

În acelaşi timp, Egiptul şi Turcia şi-au ameliorat recent relaţiile după ani de tensiuni, în contextul în care Sisi, pe atunci şeful armatei egiptene, l-a înlăturat de la putere în 2013 pe Mohamed Mursi, din cadrul Frăţiei Musulmane, care era puternic susţinut de Erdogan.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

Tot duminică, o delegaţie de şefi de parlamente arabe au fost primiţi de preşedintele sirian, între aceştia numărându-se şi preşedintele Parlamentului egiptean Hanafi El-Gebaly, calificat de presa de stat egipteană drept “cel mai înalt lider egiptean primit la Damasc” de peste un deceniu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.