Ministrul Energiei: R.Moldova intră într-o nouă eră a livrărilor de gaze naturale

Publicat:

Ministrul Energiei: R.Moldova intră într-o nouă eră a livrărilor de gaze naturale

Moldova intră într-o nouă eră a livrărilor de gaze naturale și va lansa în acest an o platformă electronică pentru comerțul cu energie electrică. Ministrul Energiei a făcut aceste declarații în cadrul unei întrevederi cu autoritățile locale din Bălți.

El a spus că Moldova intră într-o nouă eră a livrărilor de gaze naturale, iar după ce Rusia a redus volumele de gaze furnizate, Moldova nu numai că a depășit cu succes această situație, dar a și avansat în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit infomarket.md.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

“Am spulberat mitul că Gazprom ne oferă cele mai bune prețuri, deoarece în 2023 am reușit să economisim 60 de milioane de euro pentru consumatorii noștri, obținând gaz pe piețele europene mai ieftin decât de la Gazprom”, a spus el. Ministrul Energiei a subliniat importanța transformărilor în sectorul energetic care au loc în Republica Moldova.

În acest context, Victor Parlicov a spus că în ultimii 2 ani, Republica Moldova a reușit să se îndrepte spre securitatea și independența energetică cu o viteză fără precedent, dar catalizatorul schimbărilor a fost războiul din Ucraina.

De asemenea, ministrul Energiei a amintit că sincronizarea sistemului național de energie electrică cu cel european, ENTSO-E, a asigurat stabilitatea sistemului în cazul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Totodată, Moldova a avansat în procesul de integrare pe piața europeană de energie electrică. Victor Parlicov a vorbit și despre crearea piețelor organizate de energie în Moldova, gestionate de OPCOM, o filială a bursei de energie din România.

El a spus că în acest an va fi lansată și pusă în funcțiune o piață electronică pentru comerțul cu energie electrică. Ministrul a vorbit despre prioritățile în domeniul eficienței energetice, precum și despre oportunitățile deschise de Guvern pentru sectorul public și privat.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

În acest context, Viktor Parlikov a împărtășit prioritățile unui nou program care va permite accesul la finanțare pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice, precum și Fondul pentru eficiență energetică pentru sectorul rezidențial, care va acoperi până la 70% din cheltuielile totale necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și dezvoltarea potențialului surselor de energie regenerabilă.

În acest context, șeful Ministerului Energiei a dat exemplul celei mai înalte clădiri din Bălți, o clădire cu 17 etaje, unde sistemul de distribuție a căldurii a fost schimbat cu unul orizontal. În ceea ce privește utilizarea surselor de energie regenerabilă, ministrul Energiei a declarat că Moldova poate deveni prima țară care demonstrează că modelul de industrializare a energiei verzi este fezabil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe site-uri oficiale au fost atacate de hackeri

Mai multe site-uri oficiale au fost atacate de hackeri Paginile de internet ale mai multor instituții publice din Moldova au fost ținta unor atacuri cibernetice,...

Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii

Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii Horoscopul pentru săptămâna 17-23 mai 2024 aduce schimbări importante. Patru zodii au...

Aproximativ 40% din localitățile din Moldova nu au canalizare

Aproximativ 40% din localitățile din Moldova nu au canalizare Aproximativ 40 la sută dintre localitățile Republicii Moldova nu sunt conectate la rețelele publice de apă...

Deputații moldoveni vor adopta o declarație de condamnare a Rusiei

Deputații moldoveni vor adopta o declarație de condamnare a Rusiei Legislativul va adopta, în viitorul apropiat, o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.