Moldovean, condamnat în SUA pentru furt și vânzare de date

Publicat:

Moldovean, condamnat în SUA pentru furt și vânzare de date

Moldoveanul Sandu Boris Diaconu, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la 42 de luni de închisoare de o instanță din Tampa (statul Florida), SUA, pentru vânzare de date furate. În octombrie 2023, el fusese extrădat din Marea Britanie la cererea Statelor Unite, scrie moldovaeuropalibera.org.

Autoritățile americane au investigat acțiunile moldoveanului încă din 2020. În acea perioadă, el ar fi făcut parte dintr-o grupare care gestiona platforma „E-Root Marketplace” – o serie de site-uri care au vândut ani de zile accesul la computere sparte din întreaga lume, inclusiv la serverele unor companii și persoane din Statele Unite.


În decembrie 2023, Diaconu a pledat vinovat în fața instanței. Potrivit procurorilor, inițial, el urma să fie judecat pe patru capete de acuzare, inclusiv spălare de bani, și risca o pedeapsă maximă de 20 ani de închisoare.

În baza probelor obținute în timpul anchetei, autoritățile americane au ajuns la concluzia că Diaconu și complicii săi au vândut peste 350.000 de seturi de date.

Oficiul procurorului din Tampa afirmă că activitatea grupului a făcut victime în întreaga lume, în toate industriile, și a prejudiciat, cel puțin, o agenție guvernamentală din Tampa.

În ianuarie 2024, un alt moldovean, care a făcut parte împreună cu alte 18 persoane dintr-o rețea numită „xDedic Marketplace”, a fost condamnat la 40 de luni de închisoare în SUA.

xDedic Marketplace, explică acuzatorii americani, era una dintre cele mai mari platforme din lume pentru tranzacționarea accesului la servere sparte. Grupul a fost destructurat în 2019 printr-o operațiune internațională a FBI, Europol și structuri din Belgia și Ucraina.

În 5 ani de activitate, xDedic Marketplace a comis o fraudă de peste 68 de milioane de dolari. Infractorii au folosit accesul la servere compromise pentru o serie de activități ilegale, inclusiv fraudă fiscală și atacuri ransomware (când victima este amenințată cu distrugerea sau blocarea accesului la datele sale în schimbul unei sume de bani).

Moldoveanul Alexandru Habășescu și ucraineanul Pavlo Kharmanskyi erau principalii dezvoltatori și promotori ai marketplace-ului xDedic.

Habășescu a fost arestat pe Insulele Canare din Spania, în 2022, și extrădat în Statele Unite. Kharmanskyi a fost arestat pe aeroportul internațional din Miami în 2019, în timp ce încerca să intre în Statele Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Italia face apel la Iran să dea dovadă de ‘moderaţie’

Italia face apel la Iran să dea dovadă de 'moderaţie' Ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a declarat vineri că a cerut Teheranului să...

Ambasadorul francez la Moscova, Pierre Lévy, convocat cu privire la declaraţii ‘inacceptabile’ ale lui Séjourné

Ambasadorul francez la Moscova, Pierre Lévy, convocat cu privire la declaraţii 'inacceptabile' ale lui Séjourné Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul francez la Moscova...

Deputații au adoptat modificări în componența nominală a delegațiilor Parlamentului

Deputații au adoptat modificări în componența nominală a delegațiilor Parlamentului Deputații au adoptat modificări în componența nominală a delegațiilor Parlamentului la organizațiile internaționale și bilaterale,...

Un fost ofiţer al SBU, rănit într-un incident la Moscova (presă)

Un fost ofiţer al SBU, rănit într-un incident la Moscova (presă) Un fost ofiţer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost rănit vineri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.