Moldoveni, SCLAVI în Rusia! Tartorul este un conaţional pe care-l aşteaptă ani grei de temniţă

Publicat:

Un bărbat din Hîncești a fost condamnat la 8 ani închisoare pentru exploatarea prin muncă a zece bărbați în Smolensc și Moscova, Rusia. Cei zece sunt din Hîncești și Drochia, iar oferta le-a fost propusă de inculpat direct sau prin cunoștințe, menționează PG.

„Așa cum nu toți aveau bani pentru călătoria spre Rusia, inculpatul care acum are vârsta de 46 de ani le-a achitat călătoria cu un microbuz separat pentru ei toți.


Citeşte şi: Germania investește în învățământul profesional din Moldova – Stiripesurse.md

Sosiți în orașul rusesc Smolensc, acesta a pretins că are nevoie de pașapoartele muncitorilor pentru permisele de ședere și contractele de muncă. Totuși, odată ce le-a obținut pașapoartele, acesta nu le-a întors decât la plecarea victimelor în Moldova, într-un caz chiar după altercații repetate cu unul din muncitori, potrivit materialelor dosarului.

La 1,5 zile de muncă în acel oraș, bărbatul ar fi renunțat ca echipa să muncească acolo, precum că nu ar fi primit remunerarea de la angajator. Prin urmare, inculpatul a organizat transportarea victimelor în Moscova, cu cazare în regiunea Țarițâno.

Cazați în vagoane a câte 5-6 persoane și fără salariu, dar cu „mâncare” gratuită

Nici sosiți la doua destinație, potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, aceștia nu și-a primit pașapoartele. Dimpotrivă, victimele munceau în condiții de sclavie, de la ora 8 la 20; iar cazarea le era asigurată în vagoane, a câte 5-6 persoane per vagon. Deși inculpatul le asigura mâncare gratuită, aceasta era de calitate redusă și fără diversitatea minimă obligatorie. Iar atunci când victimele-și cereau salariile promise – unora de la 500 dolari americani în sus, care prestau lucrări de construcție într-un parc, iar altora de 1000-1200 americani – inculpatul le promitea remunerarea curândă.

Totuși, așa cum nici la al doilea șantier nu-și primeau banii, muncitorii au început să ceară mai insistent pașapoartele. În context, în unul din cazuri, după două săptămâni de lucru, muncitorului care i-a promis salariul de peste 1000 dolari i-a comunicat că va fi remunerat cu 500 dolari.

Prin urmare, acesta și-a cerut pașaportul, ca să revină în Moldova. Inculpatul însă i-a refuzat și l-a agresat fizic un „arătător” pe care-l avea la moment în mâini. După sosirea poliției, lucrurile nu s-au calmat pentru mult timp, așa cum seara l-a agresat din nou, iar muncitorul a avut nevoie de spitalizare. Prin urmare, inculpatul i-a întors abia atunci pașaportul, dar fără ca să-i compenseze timpul lucrat, iar în Moldova a ajuns prin promisiunea dată șoferului că-l va plăti a doua zi de la sosire.

La o perioadă care s-a scurs de după revenirea acasă, „angajatorul” inculpatul le-a întors unora anumite sume de bani, iar altora le achitase și în Rusia anumite plăți în avans. În țară, acesta și-a desfășurat mica „campanie” de achitare a remunerărilor îndeosebi după reclamarea cazului la Poliție de către victime.

Între timp, până la pronunțarea sentinței judecătorești, un bărbat a decedat, iar muncitorul agresat în Rusia a fost diagnosticat cu epilepsie. Prin urmare, odată cu condamnarea inculpatului la 8 ani închisoare și interzicerea activității în domeniul angajărilor timp de 4 ani, instanța de judecată a dispus și achitarea de către acesta a sumei de 50.000 lei față de muncitorul pe care-l agresase, ca prejudiciu moral.

Citeşte şi: De ce posturile ruse reușesc să penetreze atât de ușor spațiile audiovizuale ale statelor fost sovietice? – Stiripesurse.md

La solicitarea procurorului PCCOCS, sechestrul aplicat pe automobil a fost păstrat, în vederea asigurării achitării prejudiciului stabilit. Așa cum sentința nu este definitivă, inculpatul în acest stadiu judiciar beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Dosarul penal a fost pornit în 2015, după agravarea stării medicale a unuia din acei muncitori, traficați în diferite perioade, în primăvara și vara lui 2013. Urmărirea penală a continuat în vederea identificării celor 10 victime, inclusiv după transmiterea lui în 2016 în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS). Ulterior, au urmat procedurile necesare identificării învinuitului care era în afara Moldovei și trimiterea lui în judecată, în 2017”, menționează Procuratura.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.