Moscova trâmbiţează noi FAKE-uri despre Găgăuzia şi regiunea transnistreană
Într-un interviu pe care Serghei Lavrov l-a acordat șefilor posturilor de radio rusești din Moscova, șeful diplomației rusești a afirmat că găgăuzii sunt privați de drepturi și de subsidiile care li se cuvin prin lege, iar același lucru se întâmplă și cu cetățenii din stânga Nistrului.
Citeşte şi: Atac la o reuniune ”antifascistă” în Suedia – Stiripesurse.md
Totodată, spune Lavrov, autoritățile R. Moldova și-ar dori să suprime militar regiunea transnistreană. Toate aceste afirmații sunt false, nu sunt susținute de nicio declarație sau document și reprezintă narațiuni false ale Kremlinului, scrie stopfals.md.
Moscova trâmbiţează noi FAKE-uri despre Găgăuzia şi regiunea transnistreană
Declarațiile au fost intens distribuite de mai multe entități care promovează narațiunile false ale Kremlinului în Republica Moldova. Iată doar câteva dintre acestea: pe Telegram – aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici; pe Facebook – aici, aici, aici, aici și aici; pe site-uri – aici, aici, aici, și aici).
Falsul 1: Găgăuzii sunt privați de drepturi și de subsidiile care li se cuvin, pentru că nu susțin integrarea europeană
Declarația precum că găgăuzii sunt privați de drepturi este o narațiune falsă a Kremlinului. Nu există nicio decizie a autorităților centrale din R. Moldova care ar susține această afirmație.
Afirmația despre privarea găgăuzilor de subsidii care li se cuvin conform legii este și ea falsă. O declarație similară a fost făcută de Serghei Lavrov în februarie curent. Președinta Maia Sandu a declarat în septembrie 2023 că localitățile care nu au susținut integrarea europeană nu vor fi primi susținere din banii UE, și nu din bugetul de stat. În plus, potrivit datelor oficiale oferite portalului stopfals.md de Ministerul Finanțelor, în ultimii nouă ani, volumul transferurilor de la bugetul de stat în Găgăuzia a crescut de trei ori – de la 339 de milioane în 2016 la 954 de milioane în 2023. Precizăm că suma aprobată pentru 2024 este cu 100 de milioane mai mică decât în 2023, dar mai mare decât în 2022.
Și expertul WatchDog.md, Andrei Curăraru, spunea că declarația lui Serghei Lavrov rezonează cu mesajul transmis la Moscova de Ilan Șor. „Este clar că acest fals e legat de pregătirea narativelor pentru alegerile prezidențiale și referendumul de integrare europeană, pentru a-i speria și a-i coaliza pe politicienii regionali pro-ruși. El dă un imbold suplimentar pentru acest element de rusofobie, pe care îl caută cu tot dinadinsul Lavrov în toate statele care aleg o altă cale decât Federația Rusă”, a mai punctat Andrei Curăraru.
Falsul 2: Și locuitorii regiunii transnistrene sunt privați de drepturi
În discursul său, Lavrov a insinuat că și cetățenii din stânga Nistrului sunt lipsiți de drepturi, fără a specifica la ce se referă. Nici această afirmație nu este probată de vreo decizie a autorităților de la Chișinău.
Anterior, declarații similare despre represalii neașteptate împotriva cetățenilor din regiunea transnistreană au făcut și reprezentanții așa-numitelor autorități de la Tiraspol, dar și politicieni pro-ruși ca Igor Dodon, care au afirmat că introducând modificări în Codul vamal al Republicii Moldova, Chișinăul a instituit „blocada economică a regiunii”, „acționând în mod perfid, fără avertisment, lovind toată populația din Transnistria”. Amintim că, proiectul Codului vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, a fost adoptat de Parlament și publicat în „Monitorul Oficial” în anul 2021. În urma modificărilor, companiile din regiunea transnistreană achită aceleași taxe vamale ca și companiile de pe malul drept al Nistrului, fiind eliminată astfel discriminarea în raport cu ultimele.
Moscova trâmbiţează noi FAKE-uri despre Găgăuzia şi regiunea transnistreană
Falsul 3: Autoritățile centrale ale R. Moldova și-ar dori să suprime militar regiunea transnistreană
Șeful diplomației rusești a mai afirmat că autoritățile de la Chișinău încearcă să amplifice tensiunile în regiunea transnistreană. El a declarat că în R. Moldova au loc discuții referitoare la o posibilă soluționare militară a problemei transnistrene. Biroul politici de reintegrare a subliniat că poziția Chișinăului rămâne aceeași: soluționarea diferendului transnistrean poate avea loc „exclusiv” pe cale pașnică, prin dialog. De altfel, niciun reprezentant al autorităților moldovenești nu a declarat vreodată că diferendul transnistrean trebuie soluționat prin forță militară.
Atacarea sau suprimarea militară a regiunii transnistrene de către Chișinău este una dintre narațiunile false preferate ale propagandei ruse. Informații de acest fel au fost lansate de mai multe ori în spațiul public de la începutul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.
Lavrov recidivează în dezinformare
Sursele media cu politică editorială pro-Kremlin îl citează adesea pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care speculează sau dezinformează pe seama mai multor subiecte. Mai multe dintre aceste falsuri au fost demontate de jurnaliști. Printre acestea se numără falsul despre „Legea securității informaționale”, speculația despre pericolul ca R. Moldova să devină următoarea victimă „a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”, dar și falsul despre „armele biologice dezvoltate în laboratoarele ucrainene”.