Motorina rusească revine în forţă pe piața Moldovei

Publicat:

Motorina rusească revine în forţă pe piața Moldovei

Republica Moldova a reluat importul de motorină din Rusia, arată datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel după ce în primul trimestru al acestui an importul de motorină din Rusia a fost practic inexistent, lucru menționat chiar de ANRE în rapoartele sale, apoi în trimestrul II au fost importate ceva mai mult de 2.000 de tone, ca în trimestrul III importurile să crească la circa 9.000 de tone de acest produs petrolier, transmite Mold-street.com.


Citeşte şi: Viktor Orban, otrava Ucrainei în UE – Stiripesurse.md

În consecinţă cota motorinei importate din Rusia a crescut de la 0% în primul trimestru al anului 2023, la aproape 5% – în trimestrul III, arată datele ANRE.

Totuşi acest volum este departe de cota de 25% înregistrată de motorina rusească în primul trimestru din 2022.

Au crescut semnificativ şi importurile de motorină din Turcia şi India, două state ce au devenit importanţi importatori de petrol din Rusia, pe care ulterior îl procesează, iar produsele finite, în special motorina este exportată ca produs de origine locală.

Astfel motorina din Turcia au ajuns să aibă o cotă de aproape 24% din totalurile importurilor din trimestrul III al 2023 (în prima jumătate cota era de doar 3%), iar cota Indiei a urcat la 13,7%. Aşa că cota reală a motorinei produse din petrol rusesc este mult mai mare pe piaţa Moldovei.

Motorina rusească revine în forţă pe piața Moldovei

În consecinţă cota României a coborât de la 90,6% – în primul trimestru, la mai puţin de 45% în trimestrul III ale acestui an.

Potrivit ANRE în primele 9 luni ale anului 2023, în Republica Moldova au fost importate circa 673.000 tone de produse petroliere, în creştere cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Cea mai mare cota a revenit motorinei – 73% (circa 491.247 tone), în timp ce benzina a avut o cotă de 20,4% (137.302,3 tone), iar gazul lichefiat – 6,6% (44.364,2 tone).

Datele ANRE mai relevă că România continuă să fie principala sursă de aprovizionare cu carburanţi a Republicii Moldova, dar cota ei este în scădere. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Said-Muhmat Amaev este noul deputat în Parlamentul de la Chișinău

Said-Muhmat Amaev este noul deputat în Parlamentul de la Chișinău Comuniștii și socialiștii vor avea un nou coleg în Parlament. Este vorba despre Said-Muhmat Amaev,...

Viktor Orbán anunță o nouă ordine mondială este în devenire: Hegemonia Occidentului a luat sfârșit

Viktor Orbán anunță o nouă ordine mondială este în devenire: Hegemonia Occidentului a luat sfârșit Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit despre schimbările care au...

Un nou deputat PAS în Parlament. Curtea constituțională a validat mandatul Anei Speianu

Un nou deputat PAS în Parlament. Curtea constituțională a validat mandatul Anei Speianu Fracțiunea PAS are un nou deputat în Parlament. Magistrații de la Curtea...

Prinţesa Kate va participa la o paradă militară în iunie, primul angajament oficial de la operaţia sa

Prinţesa Kate va participa la o paradă militară în iunie, primul angajament oficial de la operaţia sa Prinţesa Kate va lua parte la tradiţionala paradă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.