Mulţi vor, puţini recunosc! Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din toamnă

Publicat:

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din toamnă

Până la alegerile prezidențiale din R. Moldova, care vor avea loc odată cu referendumul privind aderarea la UE, pe 20 octombrie, a mai rămas jumătate de an, însă, doar câțiva politicieni au anunțat public că vor candida. Cei mai mulți evită să spună dacă se vor lansa în cursa pentru șefia statului, transmite Europa Liberă. 

Citeşte şi: Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina – Stiripesurse.md


Alegerile prezidențiale vor avea loc simultan cu referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, pe 20 octombrie, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un mesaj public pe Facebook, după decizia Curții Constituționale care a avizat pozitiv inițiativa PAS privind modificarea Constituției.

Până acum, doar trei politicieni din R. Moldova și-au exprimat intenția de a candida la scrutinul prezidențial.

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din toamnă

Maia Sandu va candida pentru un nou mandat

Actuala președintă a R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat la sfârșitul anului trecut, în ajunul Crăciunului, că va candida pentru un nou mandat. Tot atunci, ea a cerut Parlamentului să organizeze un referendum privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Sandu a declarat că principala temă a campaniei sale va fi integrarea europeană, spunând că și-a asumat să facă „tot ce ține de ea pentru a duce la capăt” această misiune și că se „angajează să continue”, dacă alegătorii o votează din nou.

Luând în calcul această campanie, Maia Sandu candidează pentru a treia oară la prezidențiale: prima dată – în 2016, când a pierdut în fața socialistului Igor Dodon, apoi – în 2020, când l-a învins pe același Dodon în turul doi de scrutin.

Înainte de Maia Sandu, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, fost primar al orașului Bălți, a spus la o emisiune TV, încă vara trecută, că va candida la alegerile prezidențiale. El a declarat că nu va fi „pro-rus sau pro-european” și că, dacă va fi ales, „va fi un șef de stat diplomat”. Și Usatîi a mai încercat să devină președinte, în 2016 și în 2020.

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din toamnă

Cel mai recent, pe 16 aprilie 2024, fostul prim-ministru Ion Chicu, care conduce acum Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a declarat că va cere susținerea partidului pentru a candida la scrutinul prezidențial din toamnă. Chicu a condus Guvernul de la Chișinău între 2019 și 2020, după un vot de învestire pe care i l-au oferit deputații socialiști și cei democrați. Înainte să fie premier, acesta a fost ministru al Finanțelor și consilierul președintelui Igor Dodon.

Un candidat comun, dar încă neidentificat

Deocamdată, nu este clar ce va face opoziția parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor și cel al Comuniștilor, la alegerile prezidențiale. Reprezentați ai Partidului Socialiștilor, condus acum de Igor Dodon, care a fost președinte între 2016 și 2020, spun că sunt în căutarea unui candidat comun și că discută și cu alte formațiuni.

Dodon nu a negat vehement că aspiră la un nou mandat de președinte. Într-un live pe Facebook, socialistul, care are mai multe dosare penale în instanță, a spus că el a mai fost președinte și că „pentru noi, nu este o prioritate ca Dodon să participe în aceste alegeri”.

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din toamnă

Și unele partide extraparlamentare care se declară pro-europene au anunțat că vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale, fără să dea nume, deocamdată. Este vorba de blocul politic format recent de Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, numit „Împreună”.

„Necunoscutele” ecuației prezidențiale

Partidul Social-Democrat, de asemenea, declarat pro-european, condus de fostul democrat Ion Sula, aliat al social-democraților de la București, spunea, la începutul acestui an, că va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale.

PSDE negocia de ceva timp o alianță cu Mișcarea Alternativa Națională a primarului Chișinăului, Ion Ceban, care nu a fost, însă, oficializată nici până în prezent. Într-un interviu la Europa Liberă, liderul PSDE spunea că cele două formațiuni mai au timp până la alegerile prezidențiale să formeze o coaliție.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a fost membru al Partidului Comuniștilor, apoi a făcut parte din PSRM și într-un final și-a făcut propriul partid, a fost întrebat de mai multe ori de jurnaliști dacă va candida la funcția de șef al statului. Ceban nu a oferit niciodată un răspuns clar, iar cel mai recent, pe 21 martie, a spus că nu exclude acest fapt, dar că nu a discutat încă în partidul său.

Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din toamnă

Și candidatura fostei bașcane a Găgăuziei, Irina Vlah, președinta Asociației „Platforma Moldova”, a fost vehiculată în spațiul public. Întrebată dacă va candida la prezidențiale, Vlah a spus că își face publică decizia în luna mai.

Alegerile din 20 octombrie 2024 vor fi cel de-al cincilea scrutin de la declararea independenței Republicii Moldova prin care cetățenii aleg prin vot direct președintele țării.

La funcția de șef al statului poate candida orice cetățean cu drept de vot, care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și cunoaște limba română. Candidații pot fi înaintați de partidele politice înregistrate până la stabilirea datei alegerilor, blocurile electorale și cetățeni constituiți în grupuri de inițiativă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În luna aprilie, AIPA a achitat subvenții de 247,25 milioane

În luna aprilie, AIPA a achitat subvenții de 247,25 milioane Pe parcursul lunii aprilie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a debursat în...

Guvernul ceh majorează vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani

Guvernul ceh majorează vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani Guvernul ceh a anunţat marţi că a aprobat o reformă a pensiilor care majorează...

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile, după un avans record

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile, după un avans record Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în...

Târg pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”

Târg pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” În perioada 1-4 mai, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.