NATO afirmă că ‘lucrează’ la trimiterea mai multor sisteme antiaeriene în Ucraina

Publicat:

NATO afirmă că ‘lucrează’ la trimiterea mai multor sisteme antiaeriene în Ucraina

NATO lucrează la trimiterea mai multor sisteme antiaeriene în Ucraina, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, ca răspuns la solicitările de ajutor ale Kievului în faţa raidurilor ruseşti, relatează Reuters.

“Am compilat date despre diferitele sisteme de apărare antiaeriană pe care le avem în cadrul NATO, concentrându-ne pe sistemele Patriot. Şi lucrăm cu aliaţii pentru a ne asigura că aceştia redistribuie anumite sisteme în Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7 care se desfăşoară la Capri, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

“Lucrăm la posibilitatea trimiterii unor baterii Patriot suplimentare în Ucraina. Suntem în contact cu anumite ţări”, a adăugat secretarul general al NATO, calificând drept “crucială” această armă de apărare antiaeriană folosită de armata americană şi de mai multe ţări aliate din Europa.

Jens Stoltenberg a precizat că şi alte sisteme de apărare ar putea fi furnizate Ucrainei. În special, el a menţionat sistemul de rachete sol-aer NASAMS.

“Întârzierile în livrarea acestui echipament înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele în Ucraina. Întârzierile în livrarea de muniţie înseamnă că Rusia va putea avansa mai mult pe linia frontului”, a subliniat el.

Vineri va avea loc un Consiliu NATO-Ucraina la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat să participe prin videoconferinţă.

Ucraina, care este bombardată fără încetare de Rusia de săptămâni întregi, se confruntă cu o lipsă critică de muniţii, în special de rachete antiaeriene, din cauza blocării ajutorului american de către republicani, care au majoritatea în Camera Reprezentanţilor, şi a incapacităţii UE de a-şi onora angajamentele în acest domeniu.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg a fost mulţumit să vadă semne încurajatoare în Congresul SUA cu privire la posibila deblocare a unui ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Un vot este programat pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că acest ajutor face parte din “politica colonială a Statelor Unite” şi nu va schimba aproape deloc situaţia de pe câmpul de luptă, care este “departe de a fi favorabilă părţii ucrainene”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument istoric care evoca prietenia cu Rusia

Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument istoric care evoca prietenia cu Rusia Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu...

Mai multe organizații cer recunoașterea noțiunii de ‘femicid’ în legislația R. Moldova

Mai multe organizații cer recunoașterea noțiunii de 'femicid' în legislația R. Moldova Centrul de Drept al Femeilor a inițiat un apel public, la care s-au...

Maestrul Eugen Doga, numit ‘Omul Secolului’

Maestrul Eugen Doga, numit 'Omul Secolului' Maestrul Eugen Doga a fost numit „Omul Secolului” de către VIP Magazin. Din motive de sănătate, Doga nu a...

Turcia se va alătura procesului de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la CIJ

Turcia se va alătura procesului de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la CIJ Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat miercuri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.