Norvegia este gata să recunoască un stat palestinian (premier)

Publicat:

Norvegia este gata să recunoască un stat palestinian (premier)

Norvegia este pregătită să recunoască un stat palestinian, alături de alte ţări, a declarat vineri premierul norvegian Jonas Gahr Store, în prezenţa omologului său spaniol Pedro Sanchez, care pledează pentru o astfel de recunoaştere, relatează AFP.

“Norvegia este pregătită să ia o decizie privind recunoaşterea unui stat palestinian”, a declarat Jonas Gahr Store la o conferinţă de presă comună cu Pedro Sanchez, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

“Această decizie trebuie luată în funcţie de moment şi de context, în strânsă coordonare cu ţările care au aceleaşi opinii. Nu am stabilit un calendar precis”, a adăugat şeful guvernului norvegian.

Parlamentul Norvegiei a adoptat o propunere în noiembrie, depusă de partidele de guvernământ, prin care a cerut guvernului să fie pregătit să recunoască un stat palestinian independent.

Norvegia a găzduit, de asemenea, primele negocieri de pace israeliano-palestiniene la începutul anilor 1990, care au dus la Acordurile de la Oslo prin care cele două părţi au acceptat coexistenţa paşnică între două state independente.

La rândul său, premierul spaniol a efectuat săptămâna aceasta un turneu în Polonia, Norvegia şi Irlanda pentru a discuta despre “necesitatea de a avansa către recunoaşterea Palestinei”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului spaniol.

“Spania se angajează public să recunoască un stat palestinian, cât mai curând posibil, atunci când condiţiile sunt adecvate şi în aşa fel încât să aibă cel mai puternic impact pozitiv posibil asupra procesului de pace”, a subliniat Pedro Sanchez la Oslo.

Potrivit jurnaliştilor care l-au însoţit într-un turneu săptămâna trecută în Iordania, Arabia Saudită şi Qatar, liderul spaniol a menţionat sfârşitul lunii iunie pentru o astfel de recunoaştere de către guvernul spaniol.

“Salut iniţiativa premierului Sanchez de a consulta ţările care au idei similare pentru a consolida coordonarea şi vom intensifica această coordonare în următoarele săptămâni”, a mai spus liderul norvegian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Republica Moldova va adera la Alianța Internațională pentru Energie Solară

Republica Moldova va adera la Alianța Internațională pentru Energie Solară Republica Moldova va semna Acordul-cadrul privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). Citește și: Tragedie...

De ziua lor, toţi copiii vor intra gratuit la Grădina Zoologică din Chișinău

De ziua lor, toţi copiii vor intra gratuit la Grădina Zoologică din Chișinău Intrarea la Grădina Zoologică din Chișinău va fi gratuită pe 1 iunie...

Oficialii de la Roma analizează punerea sub sechestru a activelor subsidiarei UniCredit din Rusia

Oficialii de la Roma analizează punerea sub sechestru a activelor subsidiarei UniCredit din Rusia Ministrul italian de Externe şi alţi oficiali se vor întâlni luni...

Filat vrea să știe câte resurse au fost alocate pentru cetățeni de guvernarea PAS

Filat vrea să știe câte resurse au fost alocate pentru cetățeni de guvernarea PAS Fostul premier și liderul liberal-democraților, Vlad Filat, vrea să știe câte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.