Nouă jihadişti francezi, condamnaţi la pedeapsa capitală în Irak în decurs de o săptămână

Publicat:

Doi francezi au fost condamnaţi la moarte duminică în Irak, după respingerea acuzaţiilor de tortură emise de unul dintre ei, ridicând la nouă jihadiştilor francezi condamnaţi la pedeapsa capitală în decurs de o săptămână, informează AFP, potrivit agerpres.

Fodil Tahar Aouidate, 32 de ani, şi Vianney Ouraghi, 28 de ani, au fost recunoscuţi vinovaţi de apartenenţă la gruparea jihadistă Statul Islamic, fiind pasibili de pedeapsa capitală în Irak.


Citește și : Pompeo îi răspunde lui Rouhani : SUA sunt pregătite să poarte un dialog cu Iranul fără precondiții

În total, 12 indivizi transferaţi împreună din Siria la sfârşitul lunii ianuarie sunt judecaţi la Bagdad de duminica trecută.

În afară de Fodil Tahar Aouidate şi Vianney Ouraghi, alţi şapte francezi şi un tunisian – care se prezentase un timp drept francez – au fost condamnaţi la moarte. Alţi doi francezi vor fi judecaţi luni de acelaşi tribunal antiterorist la Bagdad, autorităţile kurde din Siria, care îi deţineau nereprezentând un stat şi Parisul neavând relaţii diplomatice cu Damascul.

Potrivit Human Rights Watch, procesele irakiene prezintă “grave lacune, printre care tortura” cu utilizarea “diverselor tehnici care nu lasă urme durabile, cum ar fi lovirea suspecţilor pe talpa piciorului şi simulări de înec”.

Această organizaţie a cerut Franţei să nu “externalizeze gestionarea” cetăţenilor săi, după ce aceasta exclusese ferm repatrierea şi judecarea lor pe teritoriul francez, cerute de avocaţii familiilor respective.

Opinia publică în Europa este ostilă oricărei repatrieri a jihadiştilor, notează AFP.

Citește și : Guvernul lui Netanyahu se zguduie – Premierul israelian i-a demis pe miniștrii pentru Educație și Justiție

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.