Noua strategie a României în domeniul cooperării intenaționale și asistenței umanitare, adoptată

Publicat:

Noua strategie a României în domeniul cooperării intenaționale și asistenței umanitare, adoptată

A fost adoptată, joi, noua strategie a României în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistenței umanitare, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Guvernul României a adoptat, în cadrul ședinței de joi, Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027, document programatic care ghidează acțiunea României în domeniu și care contribuie la consolidarea profilului de donator în domeniu, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

„Documentul prevede că în baza angajamentelor asumate la nivel internațional, România va continua să contribuie, prin intermediul unor parteneriate eficiente cu țările beneficiare, la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale acestora. Pentru îndeplinirea acestui deziderat, statul român va urmări o serie de obiective specifice, precum dezvoltarea și consolidarea instituțională a țărilor partenere, creșterea bunăstării populațiilor din statele partenere și susținerea acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice și protejarea mediului.

Republica Moldova va continua să fie beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, toate proiectele de asistență oficială pentru dezvoltare derulate de Ministerul Afacerilor Externe în acest stat fiind incluse în Fondul de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova”, se arată într-un comunicat transmis joi de MAE.

Potrivit documentului citat, România a sprijinit Ucraina încă de la începutul războiului de agresiune al Federației Ruse, acționând în deplină solidaritate cu statul și poporul ucrainean. Astfel, activitățile în materie de cooperare internațională pentru dezvoltare se vor concentra atât pe susținerea demersurilor Ucrainei de integrare europeană, cât și pe procesul de reconstrucție.

„Strategia prevede, de asemenea, că România va acționa, cu prioritate, în regiunea extinsă a Mării Negre, Balcanii de Vest, Africa și Orientul Mijlociu, iar activitățile în materie vor fi direcționate cu precădere spre Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Albania, Palestina, Mauritania, Senegal, Etiopia și Tanzania. Ca urmare a angajamentului asumat de Președintele României cu ocazia summit-ului UE – Uniunea Africană din anul 2022, 17% din fondurile alocate Ministerului Afacerilor Externe pentru activități de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară vor fi direcționate, sub formă de proiecte, către statele din Africa, parte a Platformei pentru Viitorul Africii prin Pace, Educație și Dezvoltare”, mai arată MAE.

Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027 asigură un răspuns ferm și concret al României la provocările globale și regionale, mai ales în contextul crizelor suprapuse, cu efecte pe termen scurt, mediu și lung.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

În conformitate cu prevederile Legii nr. 213/2016 privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator al politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară a României, elaborează Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, care constituie documentul strategic de stabilire și planificare a obiectivelor generale și specifice de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară ale țării noastre pe termen mediu și lung.

Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027 reprezintă cel de-al doilea document în materie. În elaborarea acestuia au fost luate în considerare atât evoluțiile recente în plan internațional, cât și experiența dobândită din implementarea Programului multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară în perioada 2020-2023 și a activităților în domeniu din ultimii ani, potrivit MAE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Povestea lui Vladislav Zotea, alpinistul moldovean care a reușit să atingă vârful cel mai înalt al lumii

Povestea lui Vladislav Zotea, alpinistul moldovean care a reușit să atingă vârful cel mai înalt al lumii După ani de efort și determinare, alpinistul moldovean...

Un comandant al NATO avertizează: Liderii americani se confruntă cu o sarcină urgentă – să reînnoiască bazele puterii SUA

Un comandant al NATO avertizează: Liderii americani se confruntă cu o sarcină urgentă - să reînnoiască bazele puterii SUA Fostul comandant suprem al forțelor NATO...

Fost ministru al apărării britanic profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat: ‘Rusia s-ar întoarce mai târziu’

Fost ministru al apărării britanic profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat: 'Rusia s-ar întoarce mai târziu' Fostul ministru al...

Netanyahu spune că deciziile CPI nu vor afecta acțiunile Israelului în Gaza

Netanyahu spune că deciziile CPI nu vor afecta acțiunile Israelului în Gaza Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că orice decizie a Curții Penale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.