Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

Publicat:

Generalul Michael ‘Erik’ Kurilla, noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu, a încheiat vineri o vizită în Emiratele Arabe Unite, în cadrul unei misiuni de 90 de zile de evaluare a eforturilor militare ale Statelor Unite în regiune, în timpul căreia a primit semnale privind îngrijorarea aliaţilor, informează Reuters, potrivit agerpres.

Înainte de EAU, Kurilla a vizitat Arabia Saudită şi Egiptul, în contextul în care politica externă americană este în prezent mai preocupată de războiul din Ucraina, de Rusia şi de China.


Citeşte şi: Kais Saied NU vrea observatori străini la alegerile din Tunisia – Black News

Generalul, care şi-a preluat noua funcţie luna trecută, a remarcat că “tonul în angajamentele mele în Egipt, în Regatul Arabiei Saudite şi în EAU a fost deschis şi sumbru; partenerii noştri sunt îngrijoraţi în privinţa angajamentului nostru pe termen lung în regiune”.

Washingtonul a creat tensiuni cu guvernele de la Riad şi Abu Dhabi deoarece nu a reuşit să răspundă preocupării acestora legate de rivalul lor regional, Iranul, nu mai sprijină eforturile lor în conflictul din Yemen şi pune condiţii pentru vânzările de armament american, arată Reuters. De asemenea, reaminteşte agenţia, Statele Unite şi-au redus treptat, dar semnificativ efectivele militare din Orientul Mijlociu.

Lipsa de încredere s-a acumulat după revoltele din “primăvara arabă” din 2011, când liderii din zona Golfului Persic au fost şocaţi de modul în care preşedintele american de atunci, Barack Obama, l-a abandonat pe fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, aliat al SUA timp de 30 de ani. Americanii au asistat fără a interveni la răsturnarea acestuia de la putere, fără să ţină seama de îngrijorarea altor state arabe faţă de ascensiunea Frăţiei Musulmane.

Vizita lui Kurilla la Cairo a avut loc la mai puţin de patru luni după ce guvernul preşedintelui Joe Biden a anunţat că va sista un ajutor militar pentru Egipt în valoare de 130 de milioane de dolari, din cauza situaţiei drepturilor omului în această ţară. Reuters observă că este vorba de un gest neobişnuit împotriva aliatului strategic care controlează Canalul Suez.

Kurilla, care s-a întâlnit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, a insistat însă că Statele Unite sunt un aliat pe care se poate conta. “Am vizitat trei ţări cu care avem parteneriate strategice. Mesajul meu în toate trei: Statele Unite sunt un aliat de încredere aici, iar această relaţie este puternică”, le-a declarat el jurnaliştilor care îl însoţeau în turneu.

În EAU, comandantul american s-a întâlnit cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed, cunoscut ca MbZ, conducătorul de facto al ţării. Reuters a relatat în trecut că acesta a fost iritat că preşedintele Biden nu l-a contactat imediat după ce rebelii Houthi din Yemen au atacat Emiratele, în ianuarie, şi că reacţia SUA a fost insuficient de puternică.

Kurilla a afirmat că evaluarea pe care o face va include “golurile” din relaţiile respective.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Peru – Black News

În Arabia Saudită, generalul s-a întâlnit cu oficiali militari, inclusiv cu viceministrul apărării, Khalid bin Salman, şi a constatat că “Regatul este orientat către viitor”, adăugând că speră în continuarea parteneriatului militar americano-saudit.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a fost şi el furios că Biden refuză un dialog direct. Reuters reaminteşte motivul atitudinii preşedintelui Statelor Unite: prinţul conduce de facto la Riad, iar un raport al serviciilor de informaţii americane a consemnat că a fost implicat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în 2018, fapt negat de prinţul saudit. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11...

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu? Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua...

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe...

VIDEO – După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi

VIDEO - După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi După ce încercarea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.