Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit marţi un avocat cu legături cu un oligarh drept şef al administraţiei prezidenţiale, relatează Reuters, potrivit agerpres.
Un actor de comedie fără experienţă politică anterioară, Zelenski a câştigat alegerile prezidenţiale de luna trecută detaşat promiţând că va combate corupţia şi va pune capăt actualului mod de a face politică.
Citește și : Theresa May va cere parlamentarilor un vot asupra unui nou referendum şi sprijin transpartinic pentru acordul Brexit
El a început însă să fie examinat îndeaproape pentru legăturile de afaceri cu Ihor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, care este într-o dispută legală cu autorităţile privind controlul asupra PrivatBank, cea mai mare bancă din ţară.
Zelenski l-a numit marţi pe Andrii Bogdan în fruntea administraţiei prezidenţiale, potrivit unui comunicat postat pe site-ul său.
Bogdan a fost consilier al lui Kolomoiski când acesta a fost guvernator în 2014. De asemenea, el a fost unul dintre avocaţii oligarhului când acesta a dus o bătălie legală cu guvernul pentru PrivatBank, care s-a aflat în proprietatea sa până în 2016.
“Cred că Bogdan va fi văzut cu o anumită suspiciune din cauza legăturilor sale cu Kolomoiski şi va fi făcut răspunzător dacă va fi perceput că îl favorizează pe fostul său client de media din Ucraina, de societatea civilă şi de corpul diplomatic internaţional”, a declarat Timothy Ash, şef al departamentului de cercetare pentru pieţele emergente al Blue Bay Asset Management.
“Dar cred că iniţial i se va acorda prezumţia de nevinovăţie”, a adăugat el.
În acelaşi timp, Bogdan a fost citat de Interfax Ucraina cu afirmaţia că Oleksandr Daniliuk, un fost ministru de finanţe, ar putea fi numit secretar al Consiliului pentru securitate al Ucrainei.
Bogdan a deţinut anterior şi alte funcţii guvernamentale.
În timpul mandatului preşedintelui Viktor Ianukovici, înainte de protestele din 2014 din Piaţa Maidan, Bogdan a lucrat ca ministru adjunct al justiţiei şi apoi ca ministru adjunct responsabil pentru politica anticorupţie.
Citește și : SUA interceptează şase avioane ruseşti într-o zonă tampon din largul coastei statului Alaska
Kolomoiski a contestat decizia autorităţilor de a naţionaliza PrivatBank, despre care a spus că s-a făcut fără nicio justificare.
Un tribunal din Kiev a decis în favoarea lui Kolomoiski în luna aprilie, afirmând că procesul de naţionalizare a fost ilegal. Banca centrală face apel la decizie la o instanţă superioară.
Banca centrală susţine că anularea naţionalizării ar deraia programul Ucrainei cu FMI în valoare de 3,9 miliarde de dolari şi ar zgudui încrederea investitorilor.
Zelenski are vechi legături de afaceri cu Kolomoiski dar a infirmat că va trece din nou PrivatBank în proprietatea sa sau că îi va oferi compensaţii de stat.