Nu toată pâinea cu maia este sănătoasă, avertizează un medic specialist. Care este consumul zilnic optim de fibre

Publicat:

Nu toată pâinea cu maia este sănătoasă, avertizează un medic specialist. Care este consumul zilnic optim de fibre

Nutriţioniştii sunt cu toţii de acord că, în mod normal, consumul regulat de pâine din aluat cu maia poate duce la o mai bună sănătate intestinală și la o digestie îmbunătățită. Dar trebuie să fiţi atenţi de unde o achiziţionaţi, avertizează un specialist.

Aluatul cu maia este bogat în două tipuri de substanțe favorabile digestiei: fibrele alimentare și prebioticele. Ambele hrănesc bacteriile bune din intestin şi ajută la digestie, dar şi la creşterea imunităţii.


În cadrul emisiunii Maratonul – Sănătatea Digestiei, difuzate la Medika TV, dr. Roxana Voica, medic specialist gastroenterologie, medic primar primar boli infectioase, cu competenţe în nutriţie şi ecografie, a atras atenţia că nu toată pâinea cu maia este sănătoasă, potrivit New.ro. Cea din supermarketuri, care are un termen de valabilitate extins, este evident că are adăugaţi diverşi aditivi care să o menţină proaspătă pentru mai multă vreme.

„Cea mai bună pâine ar fi pâinea cu maia. Pâinea făcută în brutării cu maia ar trebui să aibă un timp foarte mic de expirare. Pâinea cu maia din supermarketuri, care are un termen de valabilitate crescut, e clar că are adaos. Corect ar fi o pâine din cereale integrale cu maia, fără atât de mulţi aditivi. Cu siguranţă că zahărul, în cantitate minimă, care activează cumva maiaua, nu e o problemă. Nu acolo este problema. Ideal ar fi să o facem în casă şi să folosim făină integrală, din cereale integrale. Se spune că pâinea din secară şi făina din secară ar fi una din cele mai sănătoase”, a spus dr. Roxana Voica.

În ceea ce priveşte aportul optim zilnic de fibre, specialistul în gastroenterologie a precizat că ar trebui să consumăm 30 de grame de fibre pe zi.

„Noi ar trebui să mâncăm 30 de grame de fibre pe zi. Foarte greu ajungem. Poate că noi, românii, ca popor, suntem obişnuiţi să mâncăm destul de multă mâncare bazată pe legume şi pe plante, în general. Dar ne apropiem de fast-food şi de dietă vestică, ceea ce ne face să consumăm din ce în ce mai puţine fibre. Fibre înseamnă tot ce creşte pe pământ, legume, leguminoasele, care sunt fasole, năut, linte, supe creme, humus, orice mazăre, fasole neagră, nuci şi seminţe, mixuri crude şi nesărate, cereale integrale, quinoa, tot ce înseamnă fructe. Atenţie, fructele şi ele conţin zahăr. Le putem mânca ca desert, la finalul mesei”, a adăugat Roxana Voica.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Colet ‘surpriză’ cu destinația spre Ucraina, confiscat de funcționarii vamali

Colet 'surpriză' cu destinația spre Ucraina, confiscat de funcționarii vamali Un moldovean este cercetat de oamenii legii pentru declarare neautentică a bunurilor transmise prin...

Putin îşi începe un nou mandat de 6 ani, iar Rusia intră într-o nouă eră de putere autoritaristă

Putin îşi începe un nou mandat de 6 ani, iar Rusia intră într-o nouă eră de putere autoritaristă Aflat de un sfert de secol la...

Săptămâna Luminată. Tradiţii şi obiceiuri în prima săptămână după Paşte Citeşte întreaga ştire: Săptămâna Luminată. Tradiţii şi obiceiuri în prima săptămână după Paşte Citeşte...

Săptămâna Luminată. Tradiţii şi obiceiuri în prima săptămână după Paşte  Săptămâna care urmează după Duminica Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. Săptămâna Luminată începe după ziua...

Agenda europeană a R.Moldova, discutată la Budapesta

Agenda europeană a R.Moldova, discutată la Budapesta Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a avut la Budapesta, o discuție cu Janos Boka, ministru pentru Afacerile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.