O furtună perfectă se conturează în legătură cu războiul din Ucraina: oriunde te uiți, tendințele negative converg

Publicat:

O furtună perfectă se conturează în legătură cu războiul din Ucraina: oriunde te uiți, tendințele negative converg

Militar, diplomatic și economic, Ucraina și aliații săi se confruntă cu o fază dificilă de care profită Rusia.

Dacă Occidentul nu poate câștiga războiul din Ucraina, atunci ce război (mai) ar putea câștiga? Bună întrebare! Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a fost cel care a pus întrebarea într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, publicat vineri, 10 noiembrie. Interesul întrebării, de fapt, constă nu atât în răspuns, cât în faptul că se pune astăzi chestiunea, după douăzeci de luni de război. Întrebarea presupune că ipoteza unei înfrângeri a Ucrainei, în ciuda sprijinului occidental, nu este doar luată în considerare, ci și plauzibilă, scrie LE MONDE, potrivit RADOR.

Distructiv și mortal, acest război lansat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022 este circumscris geografic, dar pune sub semnul întrebării ordinea de securitate a continentului; apărarea țării invadate este deci prezentată ca fiind existențială de către liderii europeni. Totuși, conflictul este astăzi într-un impas și norii se acumulează, până în punctul în care se profilează ceea ce americanii numesc „o furtună perfectă”: o criză deosebit de gravă, provocată de convergența mai multor fenomene nefavorabile.
Oriunde ne uităm, tendințele negative pentru Ucraina și aliații săi se adună. Pe plan militar, frontul este înghețat. Într-un interviu mult mediatizat acordat revistei britanice The Economist, șeful de stat major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a recunoscut că contraofensiva dusă de forțele sale timp de cinci luni „nu se va sfârși printr-o străpungere”.


„Ca și în primul război mondial”, a spus el, „am atins nivelul de tehnologie care ne duce într-o fundătură”. Și-a pierdut speranța de a respinge Rusia prin provocarea de pierderi masive: „A fost greșeala mea. Rusia a pierdut 150.000 de oameni. În orice altă țară, un asemenea nivel de victime ar fi pus capăt războiului”.

Recrutare rusă pe scară largă

Deși Rusia a renunțat momentan la mobilizarea civililor din cauza nepopularității măsurii din septembrie 2022, ea reușește să-și regenereze forțele prin recrutarea masivă pentru armata sa profesionistă și concentrează cea mai mare parte a efortului uman asupra războiului din Ucraina. „În acest moment, Norvegia ar putea lua ocupa Murmanskul doar cu forțele de poliție, pentru că nordul Rusiei este pustiu”, glumește un expert scandinav. Dimensiunea populației ucrainene, care suferă și ea pierderi mari, nu permite recrutarea la o asemenea scară. Asistăm chiar în aceste zile la proteste în Ucraina din partea soțiilor soldaților care, pe front, nu au mai primit concediu de optsprezece luni.

Citeşte şi: Tauber a semnat o moțiune de cenzură împotriva Executivului: Din cauza incompetenței și lacunelor guvernului, oamenii mor! – Stiripesurse.md

Compensarea slăbiciunii numerice cu puterea armelor este o altă provocare, cantitativă și calitativă. Toate capacitățile industriale ale Rusiei sunt chemate să contribuie la industria de apărare pentru a produce muniție non-stop. Rusia a intrat în regimul economiei de război.

În Europa, unii au vorbit despre asta, dar până la acțiuni concrete mai este încă mult timp. Marea promisiune a unui milion de muniții care urmează să fie livrate Ucrainei până în martie 2024 s-a materializat până în prezent doar cu producția a 300.000 de unități.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, subliniază că industria europeană de armament produce cu siguranță, dar nu suficient și în primul rând o face pentru clienții săi de export. Nu există companii mari de armament privat în Europa, așa cum are Kremlinul în industria rusă de apărare. În ceea ce privește „saltul tehnologic” pe care îl cere generalul Zalujni, aceasta este o decizie strategică: de la începutul războiului, Occidentul, obsedat de ideea de a evita o escaladare care să-i atragă prea mult, își calibrează cu atenție nivelul de sofisticare al ajutorului pe care îl acordă, cu întârziere, armatei ucrainene.

Stânjeneala liderilor occidentali

Pe frontul diplomatic, izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas a monopolizat atenția Statelor Unite, nevoite să reinvestească în Orientul Mijlociu după ce au fost forțate de agresiunea rusă să reinvestească în Europa. Ucraina se teme de competiția cu Israelul în vederea aprovizionării cu arme și muniții americane. Mobilizarea opiniei publice globale împotriva situației populației civile din Gaza după amploarea răspunsului israelian la atacurile teroriste Hamas din 7 octombrie îi stânjenește pe liderii occidentali. În mod inevitabil, Rusia profită de această jenă pentru a discredita sprijinul lor pentru Ucraina.

În cele din urmă, ineficacitatea deciziei G7 și a UE, luată în urmă cu aproape un an, de a plafona prețul barilului de petrol rusesc transportat pe mare la 60 de dolari (55 de euro) pentru a reduce veniturile Rusiei iese astăzi în evidență. Deturnarea acestei sancțiuni este atât de răspândită încât, în octombrie, veniturile din petrol ale Rusiei au crescut cu un sfert față de octombrie 2022, mulțumită în parte organizării „flotelor fantomă”.

Citeşte şi: ‘Nu există niciun impas’. Dmitro Kuleba respinge îngrijorările legate de lipsa de progres a armatei ucrainene în războiul împotriva Rusiei

Propagandiștii ruși promovează o narațiune triumfalistă. Departe de a se prăbuși, economia lor, spun ei, este perfect rezistentă. Ei exultă și legat de divergențele dintre președintele Zelenski și șeful său de cabinet. Afacerea Prigojin și provocarea lansată lui Putin de fostul șef al lui Wagner sunt doar o amintire, îngropată în ruinele fumegânde ale avionului său: Putin va fi reales triumfător în martie 2024. Cine se mai poate îndoi de asta?

Mai lipsește doar revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pentru a produce „furtuna perfectă”. A venit timpul ca europenii, în loc să se lamenteze în legătură cu această posibilitate, să astupe găurile și să-și consolideze serios casa pe care se pregătesc să o deschidă către Ucraina și Moldova: câteva grinzi solide în plus nu strică.

Editorial de Silvie Kaufmann

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O biserică atrage tinerii cu liturghii pe tema Taylor Swift

O biserică atrage tinerii cu liturghii pe tema Taylor Swift Biserica din Heidelberg atrage tinerii cu o liturghie pe tema Taylor Swift. Rezultatele au fost...

Biden consideră ‘scandalos’ mandatul de arestare cerut de procurorul CPI împotriva lui Netanyahu

Biden consideră 'scandalos' mandatul de arestare cerut de procurorul CPI împotriva lui Netanyahu Preşedintele american Joe Biden a criticat luni mandatele de arestare cerute de...

Traian Băsescu: Republica Moldova poate adera la UE cu o singură condiție

Traian Băsescu: Republica Moldova poate adera la UE cu o singură condiție Republica Moldova are „o șansă” să devină membră a Uniunii Europene sau chiar...

Moscova îi vizează pe etnicii germani din Rusia într-o nouă companie de propagandă, în căutare de carne de tun

Moscova îi vizează pe etnicii germani din Rusia într-o nouă companie de propagandă, în căutare de carne de tun Rusia a lansat o campanie de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.