O nouă carte despre Ioan Paul al II-lea stârneşte dezbateri aprinse în rândul clasei politice poloneze

Publicat:

Naţionaliştii polonezi vor ca Parlamentul să adopte o rezoluţie care să apere numele papei Ioan Paul al II-lea după publicarea unei noi cărţi ce dezvăluie faptul că regretatul papă ar fi ascuns cu bună ştiinţă cazuri de pedofilie din Biserica Catolică poloneză pe când deţinea funcţia de cardinal şi episcop de Cracovia (sud), relatează joi Reuters, potrivit agerpres.

Acuzaţiile referitoare la Ioan Paul al II-lea, primul papă polonez, au provocat dezbateri aprinse în una dintre cele mai religioase ţări europene, în care majoritate populaţiei este catolică.


Citește și : Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a căzut şi a fost internat în spital

În timp ce multe persoane au susţinut că acuzaţiile ar trebui să conducă la o reevaluare a moştenirii papei Ioan Paul al II-lea, numeroşi conservatori religioşi condamnă ceea ce ei consideră a fi un complot de stânga pentru a discredita o figură importantă aflată în centrul identităţii naţiunii poloneze.

Vaticanul nu a dorit să facă declaraţii în legătură cu acuzaţiile din cartea “Maxima Culpa” de jurnalistul olandez Ekke Overbeek, publicată săptămâna aceasta în limba poloneză.

Politicieni din partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) s-au alăturat dezbaterii, inclusiv premierul Mateusz Morawiecki.

“Astăzi îl apar pe iubitul nostru papă, pentru că la fel ca marea majoritate a compatrioţilor mei, ştiu că îi suntem extrem de datori ca naţiune papei Ioan Paul al II-lea. Poate îi datorăm totul”, a declarat Morawiecki într-o înregistrare publicată miercuri pe Twitter.

În Polonia, unde 85% din populaţie se declară catolică, papa Ioan Paul al II-lea, care a fost canonizat de papa Francisc în 2014, este, de asemenea, privit ca un lider care a contribuit la căderea comunismului în ţară în 1989.

PiS doreşte ca Parlamentul să adopte o rezoluţie care să apere numele lui Ioan Paul al II-lea, care a deţinut funcţia papală din 1978 până la moartea sa, în 2005.

Citește și : Rusia nu vede cu ochi buni prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene

“Nu vom permite ca imaginea unui om pe care întreaga lume liberă îl recunoaşte drept un pilon al victoriei asupra Imperiului Răului să fie distrusă”, se afirmă în proiectul de rezoluţie, utilizând un termen folosit de fostul preşedinte american Ronald Reagan pentru a descrie Uniunea Sovietică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.