O puternică forţă paramilitară se declară ‘pregătită’ să intervină în timpul protestelor din Irak

Publicat:

Şeful Forţelor de Mobilizare Populară (Hashd al-Shaabi), o coaliţie paramilitară puternică dominată de miliţii şiite apropiate de Iran, s-a declarat pregătit luni să intervină pentru a împiedica “o lovitură de stat sau o rebeliune” în Irak, dacă guvernul îi ordonă asta, potrivit AFP, scrie agerpres.

Denunţând existenţa unor “conspiratori”, Faleh al-Fayyadh a atras atenţia într-o conferinţă de presă la Bagdad că Hashd al-Shaabi vrea “căderea corupţiei, nu căderea regimului”, răspunzând unuia dintre sloganurile scandate de manifestanţi în ultima săptămână, de când au început protestele împotriva guvernului.


Citește și : SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

Liderul Hashd al-Shaabi, forţe integrate în mare parte în trupele regulate irakiene, a mai afirmat că “ştie cine este în spatele manifestaţiilor” şi cine “a planificat căderea regimului”, un plan care, în opinia sa, a eşuat.

“Ei vor fi pedepsiţi”, a adăugat el.

Anterior, liderul suprem iranian Ali Khamenei a denunţat la rândul său pe Twitter “un complot” pregătit de “inamici” pentru “a semăna discordie” între Iran şi Irakul vecin. Însă, a atenţionat el, “au eşuat, iar complotul lor nu va avea efect”.

Conform agenţiei oficiale iraniene Irna, această postare pe Twitter vine ca reacţie la manifestaţiile care au loc de la 1 octombrie în Irak, în principal la Bagdad şi în sudul ţării majoritar şiit, pentru a cere plecarea guvernului actual irakian acuzat de corupţie, precum şi aplicarea de reforme economice.

Autorităţile irakiene au acuzat ‘sabotori’ şi ‘lunetişti neindentificaţi’ infiltraţi pentru a trage în manifestanţi şi în forţele de ordine. Potrivit unor surse medicale şi de securitate, opt dintre cele peste 100 de persoane ucise sunt poliţişti. Alte peste 6.000 de persoane au fost rănite.

Citește și : Coreea de Nord respinge orice dialog pe dosarul nuclear atât timp cât SUA nu îşi schimbă atitudinea

Iranul susţine mai multe grupări armate şiite în Irak şi a ajutat regimul irakian în războiul său împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). SUA, inamic declarat al Iranului, sunt de asemenea un aliat al Bagdadului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.