OCI recomandă organizarea unui summit în cazul în care Donald Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului

Publicat:

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a recomandat luni organizarea unui summit al şefilor de stat ai celor 57 de ţări membre în cazul în care preşedintele american, Donald Trump, va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează AFP, potrivit agerpres .

Donald Trump este pe punctul de a lua o decizie în legătură cu eventuala relocare a ambasadei Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, care ar fi considerată de palestinieni ca o lovitură fatală procesului de pace, a anunţat Jared Kushner, ginerele şi consilierul liderului de la Casa Albă.


“Dacă Statele Unite iau iniţiativa de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, recomandăm organizarea unei reuniuni la nivel de miniştri de externe, urmată de un summit cât mai curând posibil”, a menţionat OCI într-un comunicat.

Citește și : Martin Schulz încurajat de lideri europeni să guverneze alături de Angela Merkel

Această recomandare a fost aprobată în unanimitate de delegaţii celor 57 de ţări membre ale OCI care s-au reunit luni la sediul organizaţiei, la Jeddah (vestul Arabiei Saudite).

Comunicatul a subliniat că relocarea ambasadei americane la Ierusalim va fi considerată ca un “atac flagrant împotriva naţiunilor arabe şi musulmane”.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a încercat duminică să mobilizeze comunitatea internaţională pentru a influenţa decizia americană.

El a discutat printre alţii cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Turciei, Recep Tayyip Erdogan, “pentru a le explica pericolele pe care le comportă orice decizie de a transfera ambasada” sau a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Iordania, gardian al locurilor sfinte musulmane din Ierusalim şi legată de statul israelian printr-un tratat de pace încheiat în 1994, a avertizat, la rândul său, împotriva unui “demers cu consecinţe grave” ce riscă să “submineze eforturile de pace (israeliano-palestiniene) şi să conducă regiunea spre o escaladare” a tensiunilor.

Israelul consideră Oraşul Sfânt drept capitala sa “eternă şi reunificată”, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale estice în 1967 de către Israel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.