Olanda va furniza Ucrainei tehnologie avansată pentru drone

Publicat:

Olanda va furniza Ucrainei tehnologie avansată pentru drone

Olanda se alătură unei coaliţii militare cu alţi aliaţi, inclusiv Marea Britanie, care va furniza Ucrainei tehnologie avansată pentru drone şi va consolida capacităţile sale ofensive în războiul împotriva Rusiei, a anunţat miercuri ministrul olandez al apărării Kasja Ollongren într-un interviu acordat Reuters.

Angajamentul Olandei pentru drone vine în plus faţă de avioanele de luptă F-16, artileria, muniţia şi sistemele de apărare antiaeriană furnizate Kievului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

Pentru Olanda, ar putea exista costuri suplimentare pe lângă cele 2 miliarde de euro alocate deja pentru 2024, a arătat ministrul Kasja Ollongren.

Declaraţiile au fost făcute înaintea celor două zile de reuniuni ale miniştrilor apărării din cadrul NATO, care încep miercuri la Bruxelles.

“Ştim, desigur, că dronele sunt foarte importante în acest război”, a spus Ollongren. “De aceea ne alăturăm coaliţiei dronelor pe care Ucraina a început-o împreună cu Letonia, împreună cu alte ţări, pentru a ne asigura că facem exact acest lucru – să creştem producţia, să folosim cea mai recentă tehnologie şi să furnizăm exact ceea ce are nevoie Ucraina”, a punctat ministrul.

Dronele au devenit o parte crucială a strategiilor de război atât ale Ucrainei, cât şi ale Rusiei, fiind folosite pentru recunoaşterea şi lovirea ţintelor, în mare parte datorită costului lor relativ scăzut. Ambele părţi folosesc în prezent mii de drone mici şi ieftine, construite iniţial pentru entuziaşti şi amatori de curse, pentru a efectua monitorizări şi atacuri la nivelul câmpului de luptă, în timp ce îşi dezvoltă, de asemenea, propriile flote de aeronave fără pilot mai mari, care pot zbura mult mai departe şi pot transporta aparatură mai grea sau mai mulţi explozibili.

Atât Marea Britanie, cât şi Olanda au ajutat deja Ucraina să îşi dezvolte flota de drone. “Ceea ce este nou este că acum formăm această coaliţie. Deci conectăm, să spunem, lucrurile pe care le facem separat într-o singură coaliţie, care va fi capabilă să răspundă la noile cerinţe ale Ucrainei, pe măsură ce văd cum decurge bătălia pe linia frontului”, a explicat Kasja Ollongren. “Şi cred că acesta este punctul forte al acestei coaliţii, de a fi capabilă să ofere pe termen foarte scurt ceea ce au nevoie”, a adăugat ea.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Ucraina intenţionează să fabrice mii de drone cu rază lungă de acţiune, capabile să lovească în profunzime în Rusia în 2024 şi are deja până la 10 companii care lucrează la producţie, a declarat luni ministrul ucrainean al sectorului digital, Mihailo Fedorov, într-un interviu acordat Reuters.

Lucrând împreună, coaliţia va putea răspunde la schimbarea tacticilor de război ale Kievului. Ollongren a declarat că Olanda va contribui cu expertiză de înaltă tehnologie din sectorul comercial, dar a refuzat să ofere detalii tehnice sau financiare, menţionează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat În Republica Moldova va fi lansată platforma eVMS.md dedicată tranzacționării valorilor mobiliare...

Taxa de studiu la universităţile din R.Moldova a crescut

Taxa de studiu la universităţile din R.Moldova a crescut Taxa de studiu la universităţile din Republica Moldova a crescut. Potrivit autorităților, asta se datorează inflaţiei...

Ministrul Justiţiei: La această etapă în Parlament avem două proiecte de legi importante

Ministrul Justiţiei: La această etapă în Parlament avem două proiecte de legi importante „La această etapă în Parlament sunt mai multe proiecte pe Justiție, dar...

România se împrumută de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul bugetar

România se împrumută de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul bugetar România se împrumută de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul, a admis,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.